Rastanci su bili kratki i puni emocija. Ali show se mora nastaviti, tako bi se u jednoj rečenici mogao sažeti kraj Olimpijskih igara koje su nedjelju zatvorene svečanošću na Stade de Franceu.

Organizatori nisu mogli dugo uživati u brojnim pohvalama vezanim za organizaciju Olimpijskih igara. Već moraju okrenuti novu stranicu jer Pariz će koncem mjeseca biti i domaćin Paraolimpijskih igara.

Radovi su počeli već u ponedjeljak ujutro, jer vremena i nema previše. Služeno otvaranje POI je 28. kolovoza, a prvi sportaši će danima ranije stići u selo.

Počela je demontaža nekih objekata, a od 25 olimpijskih sportskih objekata za Paraolimpijske igre će se koristiti njih 16.

“Selo se obnavlja, jer želimo dočekati paraolimpijce u istim uvjetima kao i olimpijce”, objasnio je direktor olimpijskog sela Laurent Michaud.

Selo se ubrzano čisti, postavljaju se rampe, rade završne prilagodbe, a prvi sportaši u Paraolimpijskom selu očekuju se oko 21. kolovoza.

Olimpijci koji su produžili boravak u selu imaju rok do utorka navečer napustiti prostore. Očekuje se gotovo 9.000 ljudi u selu za Paraolimpijske igre, uključujući više od 4.000 parasportaša.

Ove su Olimpijske igre pokazale “pravo lice Francuske”, rekao je predsjednik Emmanuel Macron u ponedjeljak tijekom prijema u vrtovima Elyseea, gdje su se okupili olimpijski volonteri, lokalni izabrani dužnosnici, pa čak i vojne snage mobilizirane tijekom događaja.

Svijet će se nesumnjivo sjećati mjesta s razglednica ovih Olimpijskih igara, poput odbojke na pijesku ispod Eiffelovog tornja ili jahanja konja u Chateau de Versailles. Također će pamtiti slavlje i entuzijazam Francuza za svoje sportaše, s atmosferom nalik histeriji, kao primjerice na olimpijskom bazenu za vrijeme podviga Leona Marchanda.

Hoće li žar koji je zahvatio Francusku zbog Olimpijskih igara ponovno zahvatiti ulice glavnog grada i mjesta za Paraolimpijske igre?

Organizatori se tome nadaju. Za sada je prema organizatorima prodano 1.2 milijuna ulaznica od planiranih 2,5 milijuna, no nadaju se kako će veliki broj ulaznica biti kupljen u danima koji slijede.