Organizatori međunarodnog atletskog mitinga u Zagrebu, koji će se održati 8. rujna na stadionu Mladosti uz Savu, objavili su kako će u bacanju koplja uz hrvatsku rekorderku Saru Kolak nastupiti i nova olimpijska pobjednica Japanka Haruka Kitaguchi.

Kitaguchi je u subotu osvojila zlatnu medalju u Parizu osvojila hicem od 65.80 metara, a ona je i aktualna svjetska prvakinja, lani je na SP u Budimpešti slavila sa 66.73m. Osobni rekord joj je 67.38m.

Na Igrama u Parizu povratak u svjetski vrh najavila je i olimpijska pobjednica iz Rio de Janeira 2016. godine, Sara Kolak. Ona je u subotnjem finalu sa 63.40m zauzela četvrto mjesto, zaostavši samo 28 centimetara za broncom.

Uz njih će na bacalištu biti i najbolja mlada europska bacačica koplja, Vita Barbić koja je u srpnju na Europskom prvenstvu do 18 godina u Banskoj Bystrici osvojila zlatnu medalju i sa 61.07 srušila rekord europskih prvenstava (koplje 500 grama).

Rekord Hanžekovićevog memorijala sa 66.42 metra drži Sara Kolak od 2019. godine i to je samo jedan od rekorda mitinga koji će biti ozbiljno ugroženi.