Udruga umirovljenika Grada Vrbovca privodi kraju pripreme za ovogodišnju 43. po redu kulinarsku priredbu “Kaj su jeli naši stari”. Ovo je najznačajniji turistički proizvod Vrbovca čijoj su afirmacije uvelike doprinijeli i vrbovečki umirovljenici.

Jagatic1

Zlatica Jagatić, predsjednica udruge kazala je kako su članovi udruge sudjelovali su u svim dosadašnjim priredbama. -Za ovogodišnji 43. Kaj su jeli naši stari” od 23. do 25. kolovoza, pripreme su u tijeku i konkretna zaduženja. Veselimo se što ćemo i ovaj puta moći doprinijeti ugledu priredbe pripremajući hranu po receptima naših baka.

Glavne namirnice ovogodišnjeg festivala “Kaj su jeli naši stari” su kobasice i špek. Vrijedne Vrbovčanke pripremat će seljački grah, dimljene kobasice sa restanim krumpirom, carsko meso i zapečeni grah, špek fileke, grah kašu s kobasicom, sarmu s tenfanim krumpirom.

Jagatic2

Hranu pripremaju udruge žena: IFS Brčevec, UŽ Celine, UŽ Dubrava, UŽ Baničevec, UŽ Gaj, GUU Vrbovec, IFD Gradečki Pavlovec, SUH Vrbovec, UŽ Novo Selo, UŽ Lonjica, OUUP Preseka, UŽ Tučenik, UŽ Pirakovec i UŽ Konak, te ugostitelji.

Izbirljivi će se usrećiti jer ovdje nema čega nema, pa će se pripremati i mesna štruca, mahune s krumpirom, pileći ragu s njokima, faširanci s mahunama i krumpirom, kotlovina, pileći paprikaš, domaći ljevanci, lovački gulaš, kuhana šunka sa svježim sirom, svinjski kotleti i krpice sa zeljem i piletina s mlincima.

Jagatic

“Vrbovečka pera“ je dobila europsku oznaku zajamčeno tradicionalnog specijaliteta. To je objavila Europska komisija u Službenom listu Europske unije od 28. lipnja 2024. Očekuje se da će ova delicija na ovogodišnjem festivalu domaće harne doživjeti svoju europsku promiciju.
Organizator je Turistička zajednica grada Vrbovca, pokoritelji su grad Vrbovec i Zagrebačka županija, a glavni spozor je Mesna industrija PIK-a Vrbovec.