Udruga lađara Zagreba u subotu je osvojila Domagojev štit po treći put zaredom, pobijedivši na 27. Maratonu lađa u Pločama, čime su postali treća ekipa u povijesti koja je trajno osvojila Domagojev štit, a cijelo natjecanje pratio je i predsjednik Zoran Milanović.

Gusari iz Komina i Općina Slivno zauzeli su drugo i treće mjesto, zamijenivši pozicije iz prošle godine. Argonauti Bjelovar stigli su četvrti, a slijedile su ekipe Sv. Ilije Metković, Stabline, Gospe Karmelske, Crni put, Baćina, Zagreb 2 i Jerkovac.

Predsjednik Udruge lađara Zagreba Petar Brljević rekao je da im je na ruti bilo jako teško veslati, uz dosta valova i puno brodica. No, dodao je, puno smo trenirali na Jarunu, ali i na Neretvi i – isplatilo se. “Idemo dalje i jače”, naglasio je.

Maraton je počeo ispod mosta u Metkoviću gdje je plotunom kuburaške skupine u 17 sati označen start 31 posade. Na ruti od Metkovića do Ploča, za štit kneza Domagoja borilo se više od 500 veslača.

Pokrovitelj 27. Maratona lađa, predsjednik Republike Zoran Milanović, stigao je na manifestaciju te se ukrcao na zapovjedni brod koji prati natjecatelje tijekom regate.

Među brojnim uzvanicima bili su i izaslanik premijera, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić, ministrica Marija Vučković te predsjednički kandidati Dragan Primorac i Marija Selak Raspudić.

Maraton lađa na Neretvi je amatersko sportsko natjecanje u kojem lađari, u tradicijskim plovilima, veslaju 22,5 kilometara od mosta u Metkoviću do cilja u Pločama. Posadu svake lađe čini 10 veslača, bubnjar i kormilar.

Uz sportski duh, Maraton lađa postao je i jedna od najznačajnijih turističkih manifestacija u južnoj Hrvatskoj, privlačeći lađare i posjetitelje iz cijele zemlje i regije na događaje posvećene lađi i hrvatskoj kulturnoj baštini.