Komunalac Koprivnica, nastavno na današnju javnu objavu u vezi nepropisno odbačenog otpada kod zelenog otoka na Vinici kod društvenog doma, obavještava stanovnike Vinice, kao i vlasnike vikend objekata koji također koriste taj zeleni otok da je otpad uklonjen, a obavijestili smo i tvrtku čiji je veliki zeleni kontejner za papir da ga isprazne.

– Želimo naglasiti i da se obilazak svih zelenih otoka radi na dnevnoj bazi te se okoliš od odbačenog otpada čisti svakodnevno, a svaki spremnik na zelenom otoku provjerava se jednom tjedno te se prazni kada je popunjenost 80 posto – poručuju iz Komunalca.

Komunalac Koprivnica apelira na građane da otpad odvajaju i sortiraju na mjestu nastanka, kod kuće. Svako kućanstvo ima spremnik za pojedinu vrstu otpada, a u slučaju viška, sav odvojeni reciklabilni otpad mogu besplatno odložiti u spremnike na zelenim otocima, u ovom slučaju spremnik za papir, plastiku, metal i staklo. Također, na blagajnama Komunaca mogu se kupiti dodatne crne vreće za miješani komunalni otpad, plave za papir, žute za plastiku i zelene za biootpad koje Komunalac odvozi ispred kućnog praga prema rasporedu odvoza.

Dovoz svih vrsta otpada (osim miješanog) besplatan je u Reciklažnom dvorištu Herešin, a dovoz biorazgradivog i građevinskog (do 1 autoprikolice mjesečno) besplatan je u Kompostani Herešin i reciklažnom dvorištu za građevni otpad.

Uvođenjem odvajanja otpada na kućnom pragu i podjelom zelenih/žutih/smeđih spremnika smanjila se količina miješanog komunalnog otpada u kućanstvu kao i potreba da se spremnici prazne jednom tjedno. U slučaju da kućanstvo proizvede više miješanog otpada, u Komunalcu se može zadužiti spremnik većeg kapaciteta.

Isto tako, odvoz otpadne plastike češći je od odvoza papira jer je plastika volumenski veća i spremnik se prije napuni. Papir je puno manjeg volumena ako se prije odlaganja ne zgužva, a ravni papir lakši je i za daljnju obradu i recikliranje.