Srpski tenisač Novak Đoković osvojio je zlatnu olimpijsku medalju nakon sjajnog finalnog meča u Roland Garrosu, sa 7-6(3), 7-6(2) pobijedio je Španjolca Carlosa Alcaraza.

U karijeri u kojoj je osvojio pregršt trofeja 37-godišnjem Đokoviću je nedostajala jedino zlatna pojedinačna medalja s Olimpijskih igara. Dosad je imao osvojenu broncu u Pekingu 2008. godine, a ovim rezultatom je kompletirao veličanstvenu karijeru. U ovom finalu Đoković je definitivno odigrao najbolji meč u ovoj godini, a i pitanje je kada je posljednji put bio na nevjerojatno visokoj razini igre od prvog do posljednjeg poena.

Za 21-godišnjeg Alcaraza, koji je nedavno vezao titule u Roland Garrosu i Wimbledonu, bit će još dovoljno prilika da na Igrama osvoji najsjajniju medalju, koju je propustio ove nedjelje nakon čak dva sata i 51 minuta igre.

U prvom setu su obojica isključivo propuštali šanse na servis suparnika. Đoković je u prvom servis gemu suparnika propustio jednu, a u drugom servis gemu Španjolca tri break šanse, sve tri vezane. S druge strane Alcaraz je prvo kod 2-2 propustio tri break lopte, a posebno je napet i dramatičan bio gem kod 4-4 kada je servirao Đoković, a španjolski tenisač nije iskoristio ni jednu od pet break prilika.

Nakon nevjerojatne borbe, fantastičnih poena i rješenja s obje strane i čak jednog sata i 22 minute igre Đoković je kod 6-5 dočekao set loptu. Ali, ni ta šansa nije iskorištena pa se prvi set odlučivao u tie-breaku.

U njemu je svaki igrač osvajao poene na svoj servis do 3-3 kada je Đoković sjajnim reternom došao do mini-breaka i 4-3. Nakon toga je nanizao iduća četiri poena i time uzeo nevjerojatni prvi finalni set.

Cijeli prvi set Đoković je odigrao maksimalno čvrsto i koncentrirano, s minimalnim brojem pogrešaka. Isto tako, odlično ga je služio servis koji ga je spašavao u svim delikatnim trenucima meča. U jednakom ritmu je nastavio u drugom setu pa je tako u svoja prva tri servis gema izgubio samo jedan poen.

S druge strane, Alcaraz se silno mučio da ostane u igri i dobiva gemove na svoj početni udarac. Iščupao se iz svih problema na startu seta nakon čega se ponovno razvila ravnopravna i žestoka borba dvojice genijalnih tenisača. I opet je o svemu odlučivao tie-break.

U kulminaciji finala Đoković je poveo 2-0, Alcaraz je došao do 2-2 i uslijedio je niz od pet Đokovićeviih poena čime je žestoko proslavio zlatno olimpijsko odličje na pariškoj zemlji. Osvojio je time Đoković tzv. Golden Slam, odnosno, naslove pobjednika na sva četiri Grand Slam turnira uz olimpijsko pojedinačno zlato. Prije njega to je uspjelo Njemici Steffi Graf, Amerikancu Andre Agassiju, Španjolcu Rafaelu Nadalu i Amerikanki Sereni Williams.

Dan ranije brončanu medalju na teniskom turniru osvojio je Talijan Lorenzo Musetti koji je svladao Kanađanina Felixa Auger Aliassimea 6-4, 1-6, 6-3.

Olimpijske igre, finale tenisača:

Novak Đoković (Srb/1) – Carlos Alcaraz (Špa/2) 7-6(3), 7-6(2)