Podignuta je kaznena prijava i poduzete su mjere traganja za dvojicom muškaraca osumnjičenih za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika 1991. godine u Bilju, priopćila je PU osječko-baranjska.

Riječ je o dvojici pripadnika  tzv. „Specijalne jedinice Milicije SUP-a Beli Manastir“ za koje je utvrđeno da su fizički zlostavljali te na koncu i usmrtili petoricu pripadnika Zbora narodne garde.

Osumnjičeni su na temelju kriminalističkog istraživanja događaja od 3. rujna 1991., prilikom oružane agresije pripadnika srpskih paravojnih formacija na Bilje.

Kriminalističko istraživanje dovršio je Odjel ratnih zločina PU osječko-baranjske, u suradnji sa Sigurnosno-obavještajnom agencijom, a njime je utvrđeno da su navedenoga dana pripadnici tzv. „Specijalne jedinice Milicije SUP-a Beli Manastir“, zajedno s drugim pripadnicima paravojnih formacija pobunjenih Srba, iz smjera Darde napali Bilje.

Utvrđeno je i da su tom prilikom u sadašnjoj Ulici Ivana Mažuranića zarobili petoricu pripadnika Zbora narodne garde (rođene 1955., 1956., 1957., 1958. i 1962.). Nakon zarobljavanja, dvojica pripadnika spomenute jedinice, 58-godišnjak i 60-godišnjak, teško su ih fizički zlostavljali te ih na koncu i usmrtili.

Protiv dvojice osumnjičenih podnesena je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku za kazneno djelo “ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika”.

Za prijavljenima su poduzete mjere traganja s obzirom da su nedostupni hrvatskim redarstvenim vlastima.