Ormarić Kobeja Bryanta iz Staples Centra i Maradonin dres sa Svjetskog prvenstva 1986. izloženi su u petak u New Yorku u sklopu aukcije rijetkih sportskih memorabilija u Sotheby’su.

Bryantov ormarić, koji je koristio veći dio svoje karijere u Los Angeles Lakersima, glavna je atrakcija aukcije koja završava 2. kolovoza.

Očekuje se da će ormarić doseći cijenu do 1,5 milijuna dolara, a u petak je ponuđeno 700 tisuća dolara.

Bryant, 18-struki All-Star bek, poginuo je u padu helikoptera 2020. s 41 godinom.

Cijelu svoju NBA karijeru od 1996. do 2016. proveo je u Lakersima.

Radnik na održavanju spasio je ormarić od bacanja 2018. tijekom renoviranja Staples Centra, prema Sotheby’su.

Jedan američki kolekcionar kasnije je kupio ormarić.

“Ormarić Kobeja Bryanta u Staples Centru više je od puke uspomene, to je sveta relikvija njegova neusporedivog putovanja”, rekao je Brian Wachter, voditelj odjela za moderno kolekcionarstvo u Sothebyju.

“Ovaj ormarić bio je Kobejevo utočište tijekom trijumfa i izazova, svjedok uspona i padova legendarne karijere. Svako postignuće i poteškoće ostavili su trag unutar ovih zidova”, dodao je.

Rasprodaja u Sotheby’su također uključuje memorabilije sportskih ikona poput Michaela Jordana i Reggieja Jacksona, kao i predmete suvremenih zvijezda poput Rafaela Nadala i Stephena Curryja.

Bryantov ormarić bit će javno izložen u Sotheby’s u New Yorku do utorka, zajedno s polufinalnim dresom Svjetskom prvenstva 1986. s autogramom legendarnog argentinskog nogometaša Maradone i kratkim hlačama NBA zvijezde Michaela Jordana iz njegove posljednje utakmice.