Policija je provela kriminalističko istraživanje nad 41-godišnjim hrvatskim državljaninom zbog sumnje da je izradio i krivotvorio 74 dozvole za boravak i rad stranih državljana, te je predan pritvorskom nadzorniku, izvijestila je PU primorsko-goranska.

Kriminalističko istraživanje obavila je Služba općeg kriminaliteta PU primorsko-goranske te su 41-godišnjaka osumnjičili da je od sredine rujna do sredine veljače ove godine izradio i krivotvorio dozvole za boravak i rad stranih državljana, koje inače izdaje MUP, odnosno nadležne policijske uprave ili policijske postaje.

Dozvole je prosljeđivao u elektroničkom obliku, odnosno PDF dokumentu, a uz osobne podatke stranih državljana navodio je netočne, odnosno neistinite ili nepotpune podatke u zaglavlju dokumenta (KLASA, URBROJ, datum izdavanja, oznaka barkoda), kao i netočne podatke poslodavaca.

Većina krivotvorenih dozvola za boravak i rad sadržavala je elektronički obrađen paraf-potpis ovlaštene osobe i pečat MUP-a, iako ih ovlaštena osoba nikad nije parafirala, odnosno potpisala. Osim toga, kao potpisnika na nekoliko dozvola naveo je nepoznatu osobu koja nikad nije bila zaposlenik MUP-a, ističe PU primorsko-goranska.

Uz to, utvrđeno je da niti za jednog od stranih državljanina, za koje su bile izrađene krivotvorene dozvole za boravak i rad, nisu bili odobreni zahtjevi za nekog drugog poslodavca na području Hrvatske.

Temeljem naloga Županijskog suda u Rijeci, na području Matulja pretraženi su dom i druge prostorije osumnjičenog 41-godišnjaka, te su pronađeni i oduzeti predmeti koji se dovode u vezu s ovim kažnjivim djelom.