Nakon uspješnog zaključenja pregovora, Podravka i Fortenova grupa potpisale su u petak kupoprodajni ugovor o kupnji poljoprivrednog segmenta Fortenova grupe kojeg čine Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-Vet i Felix.

Vrijednost transakcije iznosi 333 milijuna eura, a Podravka će ovu akviziciju financirati putem kredita kod komercijalnih banaka te očekujemo da će partner u transakciji biti i Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Poljoprivredna proizvodnja, uz Prehranu i Farmaceutiku, postaje tako novi stup poslovanja Grupe Podravka. Zbog toga je Podravka osnovala i novo društvo – Podravka Agri, kroz koje će upravljati Beljem, Vupikom, PIK-om Vinkovci te ostalim društvima. Preuzete kompanije tako će, i nakon preuzimanja, nastaviti poslovati kao samostalna trgovačka društva kojima će u strukturi Grupe Podravka upravljati novoosnovano društvo Podravka Agri. Preuzete poljoprivredne kompanije na taj će način ostati jedinstvena cjelina unutar snažne i uspješne grupacije.
Očekuje se da će u strukturi vlasništva novoosnovanog društva Podravka Agri manjinski udio imati i EBRD, dok će sama Podravka imati udio veći od 80 posto. Očekivano partnerstvo s EBRD-om promovirat će dodatni transfer znanja i najboljih svjetskih praksi u upravljanju poljoprivrednim kompanijama te podržati uvođenje dobrih praksi korporativnog upravljanja i učinkovitih procedura upravljanja i u poljoprivredne kompanije.

Default

Uspješna realizacija ove akvizicije učvrstit će poziciju Grupe Podravka kao jedne od najvažnijih i najvećih domaćih kompanija koja većinu svojih prihoda ostvaruje na tržištima izvan Hrvatske. Osim toga, ovo preuzimanje znači i dodatni iskorak i jačanje suradnje između Grupe Podravka i Fortenova grupe. Ono, naime, podrazumijeva i nastavak poslovnih odnosa koje Belje, Vupik i PIK Vinkovci imaju s ostalim kompanijama iz Fortenova grupe, posebice PIK Vrbovcem, Zvijezdom i Jamnicom.

„Preuzimanjem Belja, Vupika i PIK-a Vinkovci, u Grupu Podravka ulaze dobre kompanije za koje imamo jasnu viziju daljnjeg razvoja. To osobito znači modernizaciju i povećanje efikasnosti ratarske i povrtlarske proizvodnje, održavanje najviših europskih standarda u stočarstvu, unapređivanje odnosa i širenje mreže kooperanata te jačanje tržišne prisutnosti proizvodnih brendova Belja i Baranjke. Ovi se ciljevi ne mogu postići preko noći, ali današnji uspjeh i snaga Podravke jamče da su naši planovi za ove kompanije realni i ostvarivi. Poštujući višedesetljetnu, a u slučaju Belja i višestoljetnu tradiciju poljoprivredne proizvodnje, nastavit ćemo razvijati ove kompanije kao predvodnike hrvatske poljoprivrede i primjer najboljih praksi u ratarskoj i stočarskoj proizvodnji te vinarstvu. Vodit ćemo ih jednako ambiciozno kao što danas vodimo Grupu Podravka i vjerujem da će i njihovi zaposlenici prepoznati da dijelimo iste vrijednosti. A jedna od najvažnijih vrijednosti

Grupe Podravka su ljudi, što znači da će radnici i poboljšanje njihovog materijalnog položaja ostati naš prioritet“, poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.
Za dovršetak ove transakcije nužno je dobiti odobrenja Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja te regulatornih agencija na tržištima jugoistočne Europe.