Županijska Regionalna razvojna agencija PORA u suradnji s Koprivničko-križevačkom županijom prijavila je projekt „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ na natječaj za izbor najuspješnijih projekata EU u Republici Hrvatskoj. Izbor petu godinu zaredom provodi Jutarnji list, u suradnji s Hrvatskom zajednicom županija, Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj, portalom župan.hr, a uz pokroviteljstvo Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

Projekt „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ prijavljen je u kategoriji „Doprinos obrazovanju, znanosti i inovacijama“, a izbor obuhvaća sve projekte koji su u Hrvatskoj provedeni i/ili završeni u 2022. i 2023. godini, odnosno do 31. siječnja 2024. godine pri čemu je glavni cilj  povećati svijest građana o dosadašnjem uspješnom korištenju sredstava Europske unije i predstaviti brojne lokalne projekte koji su tako realizirani.

Podsjetimo, projekt „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ sastavni je dio Centra kompetentnosti u Koprivničko-križevačkoj županiji, velikog projekta u obrazovnom sektoru ukupno vrijednog preko 10 milijuna eura kojim je postavljena nova paradigma u strukovnom obrazovanju.  Uspostava Županijskog Centra kompetencija je uz infrastrukturu, opremu i znanje, omogućila učenicima da po završetku školovanja budu spremni za tržište rada i pronađu posao na području Koprivničko-križevačke županije, a potrebno je naglasiti kako je CEKOM KKŽ tek jedan od tri dovršena projekta od ukupno 25 koji su planirani ili započeti u Hrvatskoj.

Što se tiče samog projekta „Razvoj kompetencija kroz učenje temeljeno na radu“ vrijednog gotovo četiri milijuna eura, njime su uspostavljeni programski i kadrovski uvjeti u CEKOM-u KKŽ te su učenicima i odraslim polaznicima strukovnog obrazovanja u (pod)sektorima elektrotehnike i računalstva uvelike poboljšane mogućnosti za učenje koje je temeljeno na radu.

Razvijeni su novi standardi zanimanja i kvalifikacija te strukovni kurikulumi – programi obrazovanja odraslih,  modernizirani su redovni obrazovni programi u području računalstva uz korištenje adaptivne tehnologije, izrađeni su individualizirani programi za redovne učenike, provedene radionice za samozapošljavanje za učenike Regionalnog centra kompetentnosti, uspostavljen je sustav za digitalno učenje, izrađeni su digitalni udžbenici i didaktička oprema, izrađen je model mentoriranja učenika, educirani su stručni kadrovi te nabavljena oprema iz područja robotike, automatizacije, pneumatike, hidraulike, senzorike, CNC tehnologije, aditivne tehnologije (3D ispis), elektroničkih sklopova, električnih instalacija i elektronike te didaktička, asistivna i ostala računalna i mrežna oprema ukupne vrijednosti preko 1.2 milijuna eura te namještaj za učionice i kabinete.

Osnivanjem Regionalnog centra kompetentnosti u Koprivničko križevačkoj županiji i realizacijom projekta ostvareni su ljudski kapaciteti i programska rješenja za edukaciju novih generacija mladih stručnjaka koji će sa završetkom školovanja posjedovati znanja i vještine rada s modernom opremom, alatima i strojevima. Realizacijom ovog projekta osigurani su potrebni preduvjeti za daljnju edukaciju i stjecanje novih znanja i praktičnih vještina ne samo učenika, već svih onih koji se žele kontinuirano usavršavati na području elektrotehnike i računalstva. Razvijeni strukovni kurikulumi za učenike kao i oni na području cjeloživotnog učenja otvaraju brojne mogućnosti daljnjeg usavršavanja i stjecanja novih znanja i kompetencija s ciljem jačanja tržišta rada.