U Nedelišću će u rujnu početi izgradnja županijskog Centra za starije osobe Međimurske županije vrijednog oko 11 milijuna eura, a početna konferencija projekta održana je u petak u Čakovcu, gdje je i potpisan ugovor s izvođačem radova, varaždinskim Hidroingom.

Centar će pružati institucijske usluge, ali i mogućnost usluge dnevnog boravaka za starije osobe. Kako je naglašeno, sufinanciranje Ministarstva mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike iznosi 5,9 milijuna eura, Općina Nedelišće sufinancira projekt s nešto više od 3,5 milijuna, a Međimurska županija osigurava 1,6 milijuna eura.

„U Centru će biti 130 korisnika, ali uslugom će biti obuhvaćeno njih više od 300, i to je samo jedna od socijalnih mjera na području Međimurske županije. U ovome trenutku imamo 1.523 smještajna kapaciteta u domovima diljem Međimurja, a to je premala brojka, s obzirom na demografsku sliku i na projekciju starenja stanovništva”, kazao je župan Matija Posavec.

Međimurska je županija ove godine krenula i s pilot-projektom sufinanciranja boravka u domovima za korisnike s najnižim mirovinama.

„Već sada tražimo natječaje kako bi motivirali ili općine i gradove ili privatne tvrtke da izgrade još pokoji dom. Jedan od snažnijih projekata koje ćemo realizirati je i Centar palijativne medicine koji je potreban i za koji već imamo ishođenu građevinsku dozvolu”, rekao je Posavec.

Radovi na Centru u Nedelišću trebali bi završiti krajem travnja ili početkom svibnja 2026.

Početnoj konferenciji projekta nazočio je i Ivan Vidiš, državni tajnik u Ministarstvu rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

„Diljem Hrvatske gradi se 18 centara za starije, zaista smo se potrudili da se nađu sredstva za sve centre. To će ukupno biti 1700 smještajnih kapaciteta i to je najveće ulaganje u infrastrukturu za starije od neovisnosti, ali i puno ranije od toga”, rekao je Vidiš.

Dodao je da je interes za centre za starije osobe iznimno velik.

“Povrh sredstava NPOO-a, na kraju smo osigurali dodatna sredstva iz državnog proračuna, oko 50 milijuna eura, kako bi na kraju sveukupna ulaganja bila 160 milijuna eura”, naglasio je Vidiš.