Policijski službenici Policijske uprave splitsko- dalmatinske i Policijske uprave dubrovačko-neretvanske dovršili su kriminalističko istraživanje nad dvojicom stranih državljana Rumunjske, 56-godišnjakom i 41-godišnjakom za koje se sumnja da su na području Splitsko-dalmatinske i Dubrovačko-neretvanske županije počinili veći broj kaznenih djela teške krađe provalom u stanove.

Krajem lipnja i tijekom srpnja provalili su 31 stan – 11 na području Splita, 12 na području Dubrovnika, 2 na području Opuzena i 1 na području Ploča, 2 na području Makarske, 2 na području Omiša, jedan na području Ploča i jedan stan na području Baške Vode.

Korištenjem odgovarajućeg alata lomili su uložak cilindrične brave nakon čega bi korištenjem alata otključali bravu i ušli u stan, odnosno nasilno su provaljivali ulazna vrata. U stanu bi ukrali novac, zlato, vrijedan nakit, satove, novčanike i dokumente.

Počinili su 27 kaznenih dijela protiv imovine, od čega 20 djela teške krađe te sedam teških krađa u pokušaju, kada iz stanova u koje su provalili nisu ništa otuđili.

Na opisani način ostvarili su protupravnu imovinsku korist u visini oko 99 tisuća eura.

Naime, početkom srpnja na području Splita zabilježeno je devet provala u stanove, a nekoliko dana nakon toga i na području Dubrovnika zabilježeno je sedam provala.

Potom su počinitelji napustili područje Dubrovačko-neretvanske županije, međutim rekonstrukcijom njihovog kretanja utvrđeno je da su se u srijedu ponovno vratili na područje ove županije gdje su počinili 4 nova kaznena djela.

Iniciranim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da bi se moglo raditi o istim počiniteljima, nakon čega se dodatno intenzivira suradnja policijskih uprava u cilju lociranja i pronalaska počinitelja.

Dubrovačka policija je identificirala vozilo s kojim su se počinitelji kretali i koje je napustilo područje Dubrovačko-neretvanske županije u smjeru Splita o čemu su obavijestili splitske kolege koji su intenzivnim operativnim radom na terenu, uz potporu policijskih službenika kriminalističko-obavještajne analitike, vozilo pratili i utvrdili da su osobe stacionirane na području Makarske.

Zajedničkim radom na terenu policijskih službenika Službe općeg kriminaliteta PU splitsko-dalmatinske, PP Omiš i PP Makarska u srijedu su pronađeni, uhićeni i dovedeni u službene prostorije PP Makarska radi provođenja istraživanja.

U sklopu kriminalističkog istraživanja obavljena je pretraga stana i vozila kojeg su koristili. Pronađen je novac, dio ukradenog zlata koje bilo skriveno u čarapama, a pronađen je i provalnički alat.

Nakon dovršenog istraživanja uz kaznenu prijavu predani su pritvorskom nadzorniku.

Teske Krade

Foto: PU splitsko-dalmatinska