Britanska policija uhitila je u srijedu devet osoba tijekom prosvjeda protiv izvoza oružja u Izrael koji je nakratko blokirao ulicu ispred ministarstva vanjskih poslova, ističući pritisak na novu laburističku vladu zbog njezina stava o ratu u Gazi.

Propalestinski prosvjednici u Britaniji vodili su kampanju za vladinu zabranu prodaje oružja Izraelu nakon pokrenute ofenzive na Gazu kao odgovor na napad 7. listopada.

Prošlog tjedna novi ministar vanjskih poslova David Lammy, koji je rekao da želi uravnoteženo stajalište o Izraelu i Gazi, rekao je da opća zabrana izvoza oružja u Izrael ne bi bila ispravna, ali da će se donijeti procjena treba li se nastaviti prodaja ofenzivnog oružja koje bi se moglo koristiti u Gazi.

Londonska metropolitanska policija priopćila je da su prosvjednici stigli ispred britanskog Ureda za vanjske poslove, razvoj i Commonwealth te blokirali pristup pješacima i vozilima. Policija je tada rekla da se prosvjed može nastaviti samo ako se oslobodi ključni dio ulice.

“Kada se grupa nije pridržavala uvjeta, policajci su intervenirali i izvršili devet uhićenja, brzo osposobivši promet”, rekao je glasnogovornik Londonske metropolitanske policije.

Dok je bio u oporbi, Lammy je ranije ove godine rekao da bi vlada trebala obustaviti prodaju oružja Ujedinjenog Kraljevstva ako postoji jasan rizik da bi se ono moglo upotrijebiti za ozbiljno kršenje humanitarnog prava.

Sada je kao član vlade rekao da je prvog dana dužnosti zatražio procjenu pravne situacije i da se nada da će moći priopćiti sve odluke uz “potpunu odgovornost i transparentnost”.

Aktivistička grupa koja je organizirala prosvjed pozvala je Lammyja da “djeluje u skladu s onim što je govorio dok je bio u oporbi”.