Radovi na izgradnji gradske knjižnice i društvenog, kulturnog i obrazovnog centra Paromlin započeti prije tri mjeseca u punom su jeku i napreduju prema planu, izvijestili su u srijedu iz zagrebačke Gradske uprave.

To je trenutno najveća gradska investicija vrijedna više od 85 milijuna eura, istaknuli su.

“Za dvije godine Zagrepčanke i Zagrepčani će dobiti suvremenu, multimedijalnu gradsku knjižnicu i društveni, kulturni i obrazovni centar Paromlin”, rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Podsjetio je da se taj strateški projekt revitalizacije bivšeg industrijskog kompleksa obećavao desetljećima te da ga tek ova Gradska uprava “provodi u djelo”.

“Riječ je o najvećem ulaganju u kulturu i najvećem pojedinačnom kapitalnom objektu koji predstavlja ključni korak u oblikovanju novog središta Zagreba”, dodao je.

Na površini od čak 36.000 četvornih metara niknut će multifunkcionalni javni prostor. Procijenjena vrijednost projekta je veća od 85 milijuna eura, a dio investicije se planira financirati kroz provedbu EU mehanizma Integrirana teritorijalna ulaganja, dok će se preostali dio iznosa osigurati iz gradskog proračuna i kroz zajam Europske investicijske banke.

Projekt obuhvaća tri cjeline – rekonstrukciju postojećih građevina industrijskog kompleksa Paromlina, zgrade transmisije, skladišta brašna i silosa koje predstavljaju kulturno dobro, faksimilnu rekonstrukciju zgrade mlina te izgradnju nove građevine.

“Trenutno se izvode radovi zaštite građevinske jame na mjestu gdje će nastati dvoetažna podzemna garaža, a paralelno traju radovi na stabilizaciji i ojačanju zidova postojećih zgrada”, pojasnio je zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet.