Grupa Podravka u prvih je šest mjeseci 2024. ostvarila gotovo deset posto veće prihode od prodaje nego u istom razdoblju lani. Oni su iznosili 380,4 milijuna eura, odnosno 34,1 milijun eura više. Prihodi segmenta Prehrane pritom su porasli za 25,3 milijuna eura ili 9,6 posto u odnosu na prvih šest mjeseci 2023., dok je rast prihoda segmenta Farmaceutike iznosio 8,8 milijuna eura ili 10,8 posto.

Najznačajniji rast prihoda Podravka je u segmentu Prehrane u prvih šest mjeseci 2024. ostvarila na tržištu zapadne Europe, gdje se posebice izdvaja Njemačka, s rastom od čak 78,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Na tržištu SAD-a prihodi od prodaje vlastitih brendova rasli su 25,4 posto, dok projekt pozicioniranja Podravke USA kao središta za izvoz brendova jugoistočne Europe u SAD napreduje prema planu te je volumen distribusijskih aktivnosti u SAD-u povećan pet puta u odnosu na isto razdoblje lani. Prodaja je snažno rasla i u jugoistočnoj Europi, ukupno deset posto, a najznačajnije u BiH i Crnoj Gori. Na tržištu Hrvatske zabilježen je rast prodaje od 7,5%.

Ovako značajan rast prihoda od prodaje rezultat je rasta na svim tržištima i u njemu se reflektiraju mnogobrojne aktivnosti i promjene uvedene tijekom prošle godine. Intenzivno se radilo na restrukturiranju inozemnih tržišta, širenju mreže kupaca, širenju portfelja i izvozu, ali i na sveobuhvatnom redefiniranju cjenovnih politika na svim inozemnim tržištima radi povećanja profitabilnosti izvoza.

 

Dobri rezultati vidljivi su i u operativnoj dobiti Grupe prije amortizacije (EBITDA), koja je u prvoj polovici godine iznosila je 65,8 milijuna eura. Riječ je o rastu od 17,5 milijuna eura, odnosno 36,2 posto u usporedbi s prvih šest mjeseci prošle godine. Neto dobit iz poslovanja iz koje su isključene jednokratne stavke (normalizirana dobit) za prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 38,8 milijuna eura, gotovo pedeset posto više od normalizirane neto dobiti za isto razdoblje prošle godine kada je iznosila 26 milijuna eura.

„Rezultati ostvareni u prvoj polovici godine potvrda su ispravnosti odluka o transformaciji  nastupa na inozemnim tržištima, ali i upornosti u provedbi tih odluka kojima smo bili posvećeni   u proteklom razdoblju. Posebno možemo biti zadovoljni širenjem poslovanja i povećanjem profitabilnosti na tržištima zapadne Europe, naročito Njemačke, ali i Austrije te Amerike. To su tržišta na koja smo posebno usmjerili svoju pozornost. Rast prodaje na inozemnim tržištima rezultat je povećanih količina prodaje, ali i odluke da cijene po kojima prodajemo naše proizvode na bogatijim tržištima ne mogu biti niže od onih po kojima ih prodajemo u Hrvatskoj. Uspjeli smo povećati izvoz, istovremeno pozicionirajući Podravkine proizvode na način na koji to kvaliteta našeg portfelja i zaslužuje. Iako je pred nama još puno posla, ovi rezultati potvrđuju da su aktivnosti na unutarnjoj transformaciji Podravkinog poslovanja jednako uspješne, kao i naše brojne investicije koje su često vidljivije zbog svoje opipljivosti. Naravno, zasluge za ova postignuća idu svim zaposlenicima Podravke koji zajedničkim naporima provode sve naše zacrtane ciljeve i potrošačima nastavljaju pružati samo najkvalitetnije usluge i proizvode“, poručila je Martina Dalić, predsjednica Uprave Podravke.

Predsjednica Uprave Podravke Martina Dalić

Kako je istaknula, cijelo prvo polugodište, kao i ostatak godine obilježen je dovršetkom velikih investicija koje se provode u sklopu Podravkinog investicijskog ciklusa koji je započeo 2021.

Otvorena je nova Tvornica tjestenine u Koprivnici, a nedavno i novi pogon za preradu rajčice u Varaždinu. Investicija u novi pogon za preradu rajčice središte je Podravkinog projekta povećanja proizvodnje rajčice i ostvarivanja samodostatnosti u ovoj sirovini. To znači da će sva rajčica u Podravkinim najvažnijim proizvodima, koje izvozimo širom svijeta, biti rajčica s hrvatskih polja.

Osim pogona za preradu rajčice, dovršena je i modernizacija pogona pekare u Mariboru, u Koprivnici je započela gradnja novog Transportnog centra, a najesen se očekuje dovršetak i otvorenje logističko-distributivnog centra, najveće investicije u sklopu Strategije poslovanja Grupe Podravka do 2025. Uz sve navedeno, početkom godine predstavljen je i novi vizualni identitet prilagođen potrebama i ciljevima kompanije. Time je korporativni logotip Grupe Podravka prvi puta odvojen od proizvodnog logotipa brenda Podravka.

Default

Završetak prvog polugodišta obilježen je odlukom Fortenova grupe o izboru Podravke kao preferiranog partnera za kupnju poljoprivrednih kompanija Belje, PIK Vinkovci, Vupik, Energija Gradec, Belje Agro-vet i Felix. Sukladno tome, Podravka i Fortenova grupa potpisale su Ugovor o ekskluzivnosti kojim se potvrđuje da je Podravka preferirani partner, a temeljem kojeg je Podravka uplatila i 15 milijuna eura pologa za ovo preuzimanje. Dovršetak procesa prodaje uslijedit će nakon dodatnih pregovora i usuglašavanja kupoprodajnog ugovora te dobivanja svih potrebnih odobrenja regulatornih tijela u Hrvatskoj i regiji.

Tijekom cijele godine Podravka, također, nastavlja s ulaganjima u modernizaciju poljoprivredne proizvodnje. Jedan od ključnih ciljeva jest i daljnje ulaganje u sustave navodnjavanja, odnosno proširenje poljoprivrednih površina pod navodnjavanjem, što je preduvjet za uspješnu proizvodnju povrća i jačanje konkurentnosti domaće poljoprivredne proizvodnje. Ove je godine intenzivirana i suradnja s poljoprivrednim kooperantima, posebno u proizvodnji rajčice. Samo za tu povrtnu kulturu sklopljeno je dvostruko više ugovora nego prošle godine. Sve ovo omogućit će sigurnost opskrbe tvornica kvalitetnim sirovinama, jačanje liderske pozicije i konkurentnosti te, u konačnici, zadovoljstvo krajnjih potrošača.