Ovogodišnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja 5. kolovoza bit će posebno svečano u Vrbovcu. Hrvatski časnički zbor Vrbovec uz potporu Grada Vrbovca i
općina Dubrave, Gradeca, Rakovca, Farkaševca i Preseke u Vrbovcu organizira svečano obilježavanje pod nazivom “Pobjednici gradu”.

Tim povodom, za prigorski.hr govori Milorad Milenković, bojnik u mirovini i predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Vrbovec.

Kakav program pripremate 5. kolovoza?

– Program započinje svetom misom za poginule hrvataske branitelje vrbovečkog kraja. Poginulih je 17, a to su Mario Borošak, Damir Cimaš, Petar Filipčić, Dražen Granoša, Ivan Hršak, Slavko Janković, Ivan Kovačević, Stjepan Lacković, Dražen Lisičak, Danijel Lončarić, Krunoslav Lončarić, Božidar Miklečić, Stjepan Pajsar, Marijan Pajvot, Damir Rubenčić, Dubravko Smolec i Ivan Zver. Misa počinje u 7.30 sati u župnoj crkvi Sv. Vida u Vrbovcu. U 8 sati otvorit ćemo u izlozima Narodne knjižnice izložbu fotografija poginulih branitelja pod nazivom “Da se ne zaboravi”.  Izložbu će otvoriti brigadni general Rudi Stipčić,  ratni zapovjednik Operativne grupe Posavina, a moći će se razgledati do 19. kolovoza. I ovom izložbom želimo podsjetiti građane i mlade generacije na stradanje hrvatskih branitelja u Domovinskom ratu.

Organizirate i “Mimohod sjećanja”. 

– “Mimohod sjećanja” proći će ulicama grada Vrbovca u čast poginulih hrvatskih branitelja, a predvodit će ga Limena glazba Kloštar Ivanića. U postroju će branitelji nositi ratne zastave postrojbi u kojima su Vrbovčani položili svoje živote i postrojbe s kojima je 51. samostalna bojna HV Vrbovec surađivala tijekom izvođenja borbenih djelovanja na području zapadne Slavonije. Iza stjegova, ići će obitelji poginulih branitelja, ratni zapovjednici, članovi HČZ Vrbovec i HVIDRE Vrbovec, izaslanici državnih institucija, gradonačelnik, načelnice i načelnici općina, branitelji, građani i povijesne postrojbe HV. Nakon “Mimohoda sjećanja” održat će se komemoracija za poginule hrvatske branitelje kod spomen obilježja Hrvatska kocka, koja je rad akademskog kipara Tomislava Ostoje.

Koje ste još aktivnosti predvidjeli toga dana?

– Nakon komemoracije pod šatorom iza gradske tržnice, održat će se prigodni program i koncert tamburaškog sastava Zlatni vez. Organizator manifestacije “Pobjednici gradu” počastit će sve sudionike programa i građane vojničkim grahom.

Img 20240723 Wa0009 Img 20240723 Wa0010