Predsjednik Vlade Andrej Plenković u utorak je posjetio Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama te vatrogascima zahvalio na angažmanu tijekom ovogodišnje protupožarne sezone i na uspješnom izvršenju zadaća tijekom nedavnih zahtjevnih požara.

“Gledamo sve aktivnosti i čini se kao da nema velikih požara koji su trajali dugo jer nije bilo medijske pozornosti, ali zapravo je bilo jako puno intervencija, no zahvaljujući odličnoj organizaciji i brzini djelovanja spriječene su veće štete i požari su ugašeni“, rekao je Plenković u Divuljama.

Operativno vatrogasno zapovjedništvo u Divuljama namjenski je opremljeno situacijsko središte za obavljanje 24-satne operativne funkcije koordiniranja, vođenja i zapovijedanja, te dohvata, prikupljanja, objedinjavanja i obrade podataka s požarišta u realnom vremenu radi donošenja najzahtjevnijih odluka za izvršenje operativnih zadaća gašenja požara.

Plenković je tijekom posjete zahvalio glavnom vatrogasnom zapovjedniku Slavku Tucakoviću na temeljitom izvješću o dosadašnjim aktivnostima tijekom protupožarne sezone.

Tucaković je najprije podnio prijavak premijeru ispred postroja vatrogasaca sastavljenog od pripadnika Intervencijske vatrogasne postrojbe Split, vatrogasaca Operativnog područja Kaštela, Operativnog područja Trogir te pripadnika zračnih snaga MORH-a.

Nakon izvješća o zadaćama Operativnog vatrogasnog zapovjedništva u Divuljama, Tucaković je izvijestio i o raščlambi protupožarne sezone, kao i odgovorima na izazove koji su se pojavili. Prezentirao je i sve postojeće i nove funkcionalnosti sustava video- nadzora za detekciju požara, odnosno kamera koje su u postavljene u priobalnim županijama.

Na kraju posjeta održan je radni sastanak na kojem je, osim premijera Plenkovića, bio i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović te predsjednik Nacionalnog odbora za preventivu i gašenje ujedno i predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, pomoćnik glavnog vatrogasnog zapovjednika za priobalje, Joško Grančić, pročelnik Upravnog odjela za hrvatske branitelje, civilnu zaštitu i ljudska prava, Damir Gabrić te tajnik Kabineta glavnog vatrogasnog zapovjednika, Hrvoje Ostović.

Sastanku su nazočili i županijski vatrogasni zapovjednici sedam priobalnih županija: Dino Kozlevac, Mladen Šćulac, Zvonimir Lončarić, Matej Rudić, Darko Dukić, Ivan Kovačević i Stjepan Simović.

Glavni vatrogasni zapovjednik nakraju je zahvalio svima na posjeti i snažnoj potpori koju Vlada RH pruža hrvatskim vatrogascima i Hrvatskoj vatrogasnoj zajednici.