Predsjednik korčulanskog HDZ-a i bivši gradonačelnik Andrija Fabris prozvao je u utorak aktualnu gradonačelnicu Niku Silić Maroević “za nerad i aljkavost” u predmetu u kojem Grad Korčula mora platiti više od dva milijuna eura odštete.

Odštetu mora platiti vlasnicima kojima je 1983. oduzeto zemljište današnjeg kampa Kalac, zbog čega bi račun Korčule mogao biti blokiran.

Fabris se konferenciji za novinare u Dubrovniku osvrnuo na optužbu aktualne gradonačelnice Nike Silić Maroević da su njeni prethodnici imali priliku riješiti problem u svojim gradonačelničkim mandatima. Prisjetio se prvog dana svog mandata, u ožujku 2015.

„Na gradskom računu me dočekalo 26 tisuća kuna, a na stolu prvostupanjska presuda za ovaj predmet u iznosu od 8,5 milijuna kuna, s rokom plaćanja od 15 dana. Nismo se žalili, već smo radili. U svibnju 2021., nekoliko dana nakon primopredaje vlasti, bilo je ponovljeno ročište pred prvostupanjskim tijelom kojem je Ministarstvo pravosuđa i uprave dalo naputak kako treba provesti procjenu zemljišta”, rekao je Fabris.

Mene su, kaže, gradonačelnica i njeni trbuhozborci prozivali da smo se moj prethodnik i ja mogli nagoditi temeljem nezakonite procjene. “Ako je procjena proglašena nezakonitom, da sam ja napravio bilo kakve financijske radnje, kazneno bih odgovarao i završio u zatvoru“, istaknuo je Fabris.

Izjavu gradonačelnice kako se do njenog mandata nitko nije bavio tim problemom nazvao je ‘provjerljivom laži’.

Na primopredaji vlasti sam joj pripremio svu dokumentaciju za pripremno ročište 25. svibnja, te da smo uspjeli osporiti nezakonitu procjenu. Rekao sam joj da nećemo izbjeći plaćanje, ali da treba napraviti sve da šteta po Grad bude što manja, rekao je Fabris.

Dodao je kako je Silić Maroević trebala pratiti uputu Ministarstva pravosuđa i uprave i zaštititi interese Grada, kako bi procjena bila zakonita, a obeštećenje primjereno.

„Dopustila je da se Grad dvaput ne očituje na dvostruko veću procjenu, a prihvatila je sudskog vještaka čije je ranije vještačenje proglašeno nezakonitim“, ustvrdio je Fabris.