Dvojica najviših čelnika demokrata u američkom Kongresu podržavaju potpredsjednicu Kamalu Harris za predsjedničku kandidatkinju svoje stranke, rekla su njih dvojica novinarima u utorak.

Čelnik većine u Senatu Chuck Schumer i čelnik manjine u Zastupničkom domu Hakeem Jeffries prekinuli su pitanja o tome hoće li se pridružiti sve većem broju demokrata u podršci Kamali Harris u nastojanju da osvoji stranačku nominaciju za predsjedničke izbore 5. studenog.

Predsjednik Joe Biden odustao je od kandidature za ponovni izbor u nedjelju zbog zabrinutosti da više nema fizičku ili mentalnu izdržljivost da vodi očekivano iscrpljujuću utrku za Bijelu kuću protiv republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa.

Harris je rekla Schumeru u nedjelju da “želi priliku da sama osvoji nominaciju”, rekao je Schumer na tiskovnoj konferenciji održanoj ispred stožera demokratske kampanje. “Sada kada se proces odvija, od temelja prema gore, danas smo ovdje da damo podršku potpredsjednici Kamali Harris”, kazao je.

Većina izaslanika Demokratske stranke obvezala se u ponedjeljak da će glasati za Harris na stranačkom poimeničnom glasovanju koje se očekuje početkom kolovoza.