Na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, na kojoj je u Engleskoj sudjelovalo 609 natjecatelja iz 108 država, hrvatski učenici su osvojili pet medalja, te zauzeli 35. mjesto, izvijestilo je u utorak Hrvatsko matematičko društvo.

“S obzirom na to da je svim članovima ovo bio prvi nastup na Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi te da je naša ekipa bila među najmlađima s čak tri učenika koji su završili tek 2. razred srednje škole, možemo biti iznimno ponosni i nadati se novim izvrsnim rezultatima za koje neki od članova ekipe imaju priliku već iduće godine”, naglasili su u priopćenju.

Ovogodišnja 65. Međunarodna matematička olimpijada 22. srpnja zatvorena je svečanom dodjelom medalja u Bathu u Engleskoj.

Hrvatsku su na natjecanju predstavljali Kristijan Šimović, David Lang, Adrian Grbac Lacković, Jurica Špoljar, Fabijan Cikač i Emil Missoni, svi učenici XV. gimnazije u Zagrebu. Voditelji ekipe su bili Ivan Novak i Lukas Novak, asistenti na Matematičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta.

Učenici su kroz dva dana natjecanja rješavali šest iznimno zahtjevnih matematičkih problema. Ostvarili su odlične rezultate, te osvojili ukupno pet medalja i pohvalu. Kristijan, David i Fabijan su osvojili srebra, Adrian i Jurica bronce, a Emil je zaradio pohvalu.

Odlazak na Međunarodnu matematičku olimpijadu i pripremu ekipa financiralo Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Za učenike su organizirana i predavanja nekih od najpoznatijih matematičara ovog vremena, među kojima je bio i Terence Tao.

Povratak članova ekipe u Zagreb očekuje se u srijedu oko 20 sati na Zračnoj luci “Franjo Tuđman”.