Predsjednik Republike Zoran Milanović poručio je u utorak referirajući se na stravičan zločin u Daruvaru da nije bitna samo regulacija nego i provedba zakona o kontroli naoružanja.

“Čovjek je bio ilegalno naoružan i to je tamo (Daruvar) dosta ljudi znalo. Trebalo mu je oduzeti oružje. Ovo pokazuje koliko je bitna ne samo regulacija nego i provedba zakona o kontroli naoružanja“, istaknuo  je predsjednik u priopćenju, uz napomenu kako je posao prevencije u provođenju i utjerivanju zakona u rukama policije.

Upozoravajući na problem ilegalnog posjedovanja oružja poručio je i kako je potrebna stroža zakonska regulativa vezana uz posjedovanje oružja. “Dakle, od strogog prema strožemu. Nije tipično za prosječnog građanima da ima oružje“, kazao je.

Predsjednik Milanović osvrnuo se i na nove kibernetičke napade, na Zračnu luku Split i naplatnu postaju Demerje na autocesti A1, ocijenivši da Hrvatska nije dovoljno otporna na takve prijetnje.

Naveo je da zna dosta dobro i detaljno što na tome rade naše agencije i Sigurnosno obavještajna agencija (SOA), ali i upozorio na disfunkcionalnu koordinaciju sigurnosne i vanjske politike Hrvatske.

“Disfunkcionalna je jer je na čelu Vlade čovjek koji i dalje, treću godinu za redom, zlonamjerno i svjesno opstruira rad najviših koordinacijskih tijela i sustava nacionalne sigurnosti. One su također bitne i za donošenje operativnih političkih odluka“, rekao je.

„Radi se o tome da premijer uzurpira svu vlast u državi i lomi poluge vlasti jer ne želi da se sastanu odgovarajuća tijela. Izgleda da se neće sastati Vijeće za nacionalnu sigurnost jer tako Plenković neće, a Ustavni sud ga neće upozoriti da krši Ustav. Međutim, tamo gdje se radi o izbornoj utakmici, e tu onda nastupa Ustavni sud“, kazao je Milanović, priopćio je Ureda predsjednika.