Grad Zagreb predstavio je u utorak novu uslugu e-Savjetovanja koju nude na svojoj web stranici putem sustava e-Građani, gdje građani na jednostavniji način mogu davati svoje komentare i savjete na akte u postupku savjetovanja s javnošću.

“Dva su modula. Jedan je dostupan svim građanima preko kojeg mogu davati svoje prijedloge, a drugi je interni za koordinatore u uredima, služi za ubrzavanje administracije”,  objasnio je pročelnik Službe za informacijski sustav i tehničke poslove Dražen Lučanin na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

U novom sustavu preko NIAS-a se mogu prijaviti građani, slično kao za sve druge usluge građana i vrlo lagano uz neke unaprijed popunjene podatke predati svoje komentare.

Osim toga mogu pregledati otvorene planove, e-savjetovanja, zatvorene i arhivirane.

“Savjetovanje je javno dostupno ako odete na Zagreb.hr. Možete vidjeti popis otvorenih savjetovanja na pregledan način da ne morate pretraživati web. Klik vas vodi u aplikaciju gdje možete vidjeti svu dokumentaciju. Putem e-obrasca moguće je predavanje prijave koje vodi na stranicu e-Građani putem koje se pristupa e-Savjetovanju. To je gotovo u par minuta”, rekao je Lučanin.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ustvrdio je da je to prvi korak prema lakšem sudjelovanju građana u postupcima donošenja odluka koje donosi Skupština ili gradonačelnik.

Tomašević o raskidu ugovora sa ZOV-om: Jeftiniji su nam penali nego nastavak ugovora

Na novinarski upit o raskidu koncesijskog ugovora za pročistač otpadnih voda s privatnom tvrtkom Zagrebačke otpadne vode d.o.o., koji vrijedi do 2028., pojasnio je da je Grad Zagreb raskid predložio jer smatraju da bi nastavak bio skuplji nego raskinuti i platiti penale.

Drugi razlog je što je za investiciju za projekt Zagreb nužno ići u treći stupanj pročišćavanja otpadnih voda, što se može financirati iz EU fondova ako nije privatnik taj koji upravlja pročišćivačem.

Radi se o investiciji preko 90 milijuna eura, dodao je.

Razlog raskida vezan je i u uz zemljište koje je pod koncesijom. Sukladno koncesijskom ugovoru, šest mjeseci nakon odluke dolazi do preuzimanja u posjed samog pročistača, to će biti 3. kolovoza.

Tomašević kaže da aktivno rade zajedno sa Vodoopskrbom i odvodnjom, javnim poduzećem koje će preuzeti upravljanje pročišćivačem.

Stalno su i u komunikaciji s tvrtkama koje su bili koncesionari oko prelaska radnika, popisivanja imovine, javnih nabava.

Što se tiče troškova raskida i dalje vode pregovore.

“Ukoliko se uspijemo dogovoriti s koncesionarom ići ćemo s tom cifrom na Gradsku skupštinu, a ukoliko se ne dogovorimo, ići ćemo na arbitražu te će se tako ustanoviti iznos”,  rekao je, naglasivši da će više od 90 posto djelatnika ZOV-a ostati i imati plaću kao i do sada.

Tomašević je predstavio i popis svih gradilišta u gradu, navevši da je u tijeku preko 100 gradilišta u kojima je Zagreb investitor.

Zamjenik gradonačelnika Luka Korlaet naveo je da je od 208 projekata obnove od potresa njih 187 završeno, a ostalo je 30 najkompliciranijih, u tijeku ih je trenutno 10.

U tijeku je i 16 kapitalnih investicija, adaptacija, dogradnji, gradnji, svih vrsta, 30 aktivnih projekata rekonstrukcije prometnica i tramvajske infrastrukture, poput sanacija klizišta klizišta na Pantovčaku, te uklanjanje 14 građevina na području Gredelja.

Spomenuo je i radove na plinskoj i vodovodnoj infrastrukturi, ukupno njih 40.