Na svjetskom natjecanju u robotici održanom u nizozemskom Eindhovenu, hrvatske ekipe robotičara osvojile su šest medalja, od čega jedno zlato, jedno srebro i četiri bronce, izvijestili su u ponedjeljak iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Na ovogodišnjem Robo Cupu, čiji je domaćin od 17. do 21. srpnja bio Eindhoven University of Technology, sudjelovalo je oko 3000 robotičara iz 45 zemalja. Uz šest osvojenih medalja, hrvatski se robotičari vraćaju i s dvije posebne nagrade u junior kategorijama.

”RoboCup nije samo natjecanje, već i festival tehnologije koji privlači tisuće posjetitelja, uključujući studente, akademike, industrijske stručnjake te širu javnost. Cilj je promovirati robotiku kao ključnu tehnologiju budućnosti i inspirirati mlađe generacije za uključivanje u aktivnosti i karijeru u ovom vrlo dinamičnom području”, priopćili su iz Hrvatskog robotičkog saveza.

Taj uspjeh ima ogroman značaj za Hrvatsku, dodali su, jer je rezultat dugogodišnjeg sustavnog rada koji obuhvaća brojne radionice i natjecanja u robotici.

“Ujedno je to najbolji dokaz kako se uspješno nosimo s tehnološkim velesilama u edukativnoj i natjecateljskoj robotici”, poručili su iz saveza.

Aktivnosti izrade robota realizirane su kroz financiranje programa javnih potreba u tehničkoj kulturi, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih te Hrvatske zajednice tehničke kulture.

Osim samog natjecanja, posjetitelji su mogli vidjeti najnovije inovacije u robotici te se upoznati s robotskim tehnologijama koje se koriste u različitim područjima.