Ravnatelj policije Nikola Milina izvijestio je u ponedjeljak iz Daruvara da je policija muškarca koji je ubio šestero ljudi u Domu za starije i nemoćne uhitila u ugostiteljskom objektu nedaleko Doma vrlo brzo nakon dojave o pucnjavi te da je kod sebe imao neregistrirano kratko vatreno oružje.

“U 10,18 sati je stigla prva dojava o pucnjavi, a bilo ih je u više, policijska postaja Daruvar je uputila odmah sve raspoložive snage i kolege su vrlo brzo uspjele identificirati mjesto i počinitelja”, rekao je Milina novinarima.

Nažalost, dodao je na mjestu događaja se utvrdilo pet smrtno stradalih osoba, a dobili su potvrdu iz bolnice Virovitica da je još jedna osoba smrtno stradala, te je ukupno šest smrtno stradalih i šest ozlijeđenih.

Pet ubijenih su bili štićenici doma, a jedna je osoba bila djelatnik ili djelatnica.

Glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, koji je također došao na mjesto događaja, istaknuo je kako je među ozlijeđenima i vlasnica Doma.

Ostali štićenici premješteni su u Veteranski centar.

Policijski očevid i dalje je u tijeku, ali najbitnije je da je policija vrlo brzo nakon dojave pronašla i uhitila počinitelja ovog teškog kaznenog djela, dodao je Milina.

“Policija ga je zatekla u ugostiteljskom objektu nedaleko samog mjesta događaja. Kod sebe je imao kratko vatreno oružje koje nije bilo registrirano”, izjavio je Milina.

Istaknuo je kako prije same dojave o pucnjavi policija nije dobila nikakvu dojavu o kretanju muškarca s oružjem.

Naglasio je kako će nakon ispitivanja počinitelj biti predan pritvorskom nadzorniku, a o motivima još prerano govoriti.

Policija prema muškarcu postupala triput od 2022. do lipnja ove godine

Otkrio je i kako je policija prema tom muškarcu od 2012. do lipnja ove godine postupala tri puta. 2012. i sada u lipnju zbog narušavanja javnog reda i mira, a 2004. je bilo postupanje vezano uz obiteljsko nasilje.

“U događaju iz lipnja je osoba teže stradala i kriminalističko istraživanje nije u potpunosti završeno. Tada nije bilo nikakvih saznanja o oružju. Ne mogu sad odmah reći da je sustav zakazao, treba vidjeti koji su bili ishodi tih postupanja, a to će zasigurno biti predmet preciznijeg istraživanja”, rekao je glavni ravnatelj policije.

Upitan je li točna informacija da je počinitelj bio pripadnik vojne policije, Milina je kazao da može samo reći da je bio pripadnik jedne postrojbe.

“Nakon dojave o događaju, na lice mjesta je izašla zamjenica županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru i županijski državni odvjetnik, provodi se još uvijek očevid, izdaju se potrebni nalozi ili će biti izdani”, rekao je glavni državni odvjetnik.

Na pitanje treba li strože kažnjavati posjedovanje oružja, Turudić je poručio kako u zemljama gdje su se visine kazne drastično povećale broj takvih kaznenih djela nije pao.

“Treba biti izvjesnije da će počinitelj biti pronađen, uhićen i procesuiran”, istaknuo je, ne želeći komentirati predsjednika Zorana Milanovića koji traži rigoroznije kontrole posjedovanja oružja.