Sindikat policijskih službenika (SPS) ponovno je prijavio glavnog ravnatelja policije Nikolu Milinu smatrajući da je dodatno oštetio državni proračun za oko 20.000 eura po osnovi dodatka za vjernost poslodavcu od 4, 8 i 10 posto ovisno o godinama staža.

SPS je precizirao kako smatra da je Milina dodatno oštetio državni proračun po osnovi uvećanja plaće temeljem prava iz Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike (KUDSN).

U Sindikatu ističu da su ponovno prijavili Milinu nakon presude Visokog upravnog suda koja je potvrdila odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je glavni ravnatelj policije temeljem prijave SPS-a bio u sukobu interesa i time oštetio državni proračun za oko 3300 eura.

SPS je u prosincu 2021. prijavio glavnog ravnatelja policije Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, navodeći da Milina crpi prava koja mu zakonom ne pripadaju čime čini štetu državnom proračunu.

Sindikat je tada naveo kako je Milina državni dužnosnik sukladno Zakonu o obvezama i pravima državnih dužnosnika, a prima plaću kao policijski službenik iako mu Uredbom o plaćama policijskih službenika nije propisano radno mjesto i koeficijent.

SPS: Milini bruto plaća veća i od samog premijera

Sama činjenica da mu je bruto plaća veća i od samog premijera i ministra iako mu je koeficijent manji dovoljno govori za sebe, istaknuo je tada SPS.

Sindikat je Ministarstvu unutarnjih poslova (MUP) tijekom 2021. uputio dopis o Milininoj plaći, uz upit i o tome koristi li neko od materijalnih prava koja pripada državnim odnosno policijskim službenicima. Odgovoreno im je da glavni ravnatelj policije ima status policijskog službenika, sukladno kojem ostvaruje plaću i ostala materijalna prava.

U Sindikatu su tada kazali kako Uredbom o plaćama policijskih službenika ne postoji radno mjesto “glavni ravnatelj policije”, a time niti koeficijent složenosti poslova, kao niti dodaci na taj koeficijent na koje se poziva MUP u svom odgovoru, pa se postavlja “logično pitanje po kojem pravnom aktu glavni ravnatelj policije prima plaću, svaki mjesec od kada obnaša dužnost”.

Po imovinskim karticama neto plaća glavnog ravnatelja policije s koeficijentom 5,50 iznosi 21.939,61 kuna, priopćio je SPS u prosincu 2021. godine.