Diplomati iz Njemačke i Bjelorusije raspravljaju o sudbini njemačkog državljanina koji je u Bjelorusiji osuđen na smrt, pri čemu je Minsk predložio neka “rješenja”, objavile su novinske agencije u subotu, citirajući bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova.

Bjeloruska organizacija za ljudska prava Vjasna je u petak, navodeći neimenovane izvore, rekla da je njemački državljanin Rico Krieger osuđen na smrt u Bjelorusiji na temelju optužbi povezanih s terorizmom i plaćeničkim aktivnostima.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je u petak reklo da je njemački državljanin, kojeg nije imenovalo, osuđen na smrt u Bjelorusiji te da je Berlin u intenzivnom kontaktu s vlastima u Minsku o njegovoj sudbini.

“Uzevši u obzir zahtjev njemačkog ministarstva vanjskih poslova, Bjelorusija je predložila konkretna rješenja prema dostupnim opcijama”, rekao je glasnogovornik bjeloruskog ministarstva vanjskih poslova Anatolij Glaz, kojeg je citirala bjeloruska novinska agencija Belta.

Glaz je također kazao da je Bjelorusija, bliska saveznica Rusije, osuđenoj osobi pružila pristup njemačkoj konzularnoj službi.

Vjasna je u priopćenju na svojoj internetskoj stranici objavila da je Krieger u pritvoru od studenog 2023. te da je osuđen 24. lipnja.

Njemačko ministarstvo vanjskih poslova je odbilo odmah komentirati slučaj u subotu.