Ministri vanjskih poslova Hrvatske i Srbije Gordan Grlić Radman i Marko Đurić dogovorili su u petak u Novome Sadu imenovanje dvojice koordinatora za rješavanje otvorenih pitanja u odnosima dviju zemalja.

„Bit će u tom cilju formirano devet potkomisija koje će uskoro početi s radom. Sve to treba da stvori institucionalne pretpostavke da naši odnosi budu postavljeni na temeljima međusobnog poštovanja“, izjavio je Đurić nakon sastanka u Novome Sadu i zajedničkog obilaska rodne kuće bana Jelačića u Petrovaradinu koja je u obnovi.

Srbija je vrlo zainteresirana da sa svojim susjedom Hrvatskom ima dobre, stabilne, kvalitetne i obostrano korisne odnose, , dodao je srbijanski ministar.

Grlić Radman je rekao da su razgovarali o unapređenju položaja hrvatske manjine u Srbiji, ali i o otvorenim pitanjima koja su naslijeđe raspada bivše države, posebno potraga za nestalima u ratu 1990-tih.

“Hrvatska još uvijek traga za 7797 nestalih, njihove obitelji traže mjesto ukopa da mogu zapaliti svijeću, položiti vijence“, rekao je šef hrvatske diplomacije.

Po njegovim riječima, jednako je važno i pitanje komemoriranja logoraša koji su bili zatočeni u Srbij, te procesuiranje ratnih zločina i suradnja u tome području.

Grlić Radman je rekao da Hrvatska podržava europski put Srbije, „ali naravno otvorena se pitanja moraju riješiti, prije svih usklađivanje sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom, što je obveza Srbije, što i ona zna“.

Prije susreta sa Đurićem, Grlić Radman se sastao s vodstvom hrvatske zajednice u sjedištu Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i Hrvatskog nacionalnog vijeća u Subotici.

“Hrvatska vlada će i dalje podupirati sve one kapitalne projekte od interesa za hrvatsku zajednicu kako bi se osnažio njihov položaj u Srbiji”, rekao je nakon sastanaka ministar, prenio je vojvođanski list „Hrvatska riječ“.

Predsjednik DSHV-a i ministar u vladi Srbije Tomislav Žigmanov zatražio je potporu za komunalno opremanje sela u kojima žive Hrvati i osnivanje hrvatske drame u subotičkom Narodnom kazalištu te je ponovno podsjetio na to da hrvatska manjina nije ostvarila pravo na zajamčenog zastupnika u srbijanskom parlamentu.

Tijekom posjeta Subotici ministar Grlić Radman je obišao dva vrtića čiju je izgradnju financirala hrvatska vlada.