Hrvatski premijer Andrej Plenković je u petak u Stuttgartu čelniku njemačke savezne pokrajine Baden-Wuerttemberg Winfriedu Kretschmannu izrazio želju za unapređenjem gospodarske suradnje između dviju zemalja, posebno u energetici.

Plenković je nakon sastanka rekao da su razgovarali o ulaganjima iz Baden-Wuerttemberga u obnovljive izvore energije, naročito solarne i vjetroenergije.

Kretschmana je upoznao s hrvatskom investicijom od 500 milijuna eura u nove plinovode koji će biti spremni i za prijevoz vodika prema Sloveniji, Austriji, Bavarskoj i Baden-Wuerttembergu.

U toj njemačkoj pokrajini živi 130 tisuća Hrvata i građana hrvatskog porijekla koji su po Kretschmannu “postali pravi dio našeg života”.

“Vjerujem da u mnogim područjima možemo produbiti suradnju koju konkretno njegujemo u sklopu Strategije Europske unije za podunavsku regiju. Cijelo pitanje opskrbe energijom u budućnosti, pitanje bliskih gospodarskih veza, ali i znanstvene razmjene. Imamo dobre mogućnosti da to ostvarimo”, rekao je Kretschmann.

Dodao je da je posebno zahvalan na Plenkovićevom proeuropskom stavu. “Jer je Europa naša budućnost, to svi znamo. Samo tako možemo opstati nasuprot velikih sila koje često nemaju dobre namjere poput Rusije. Kada stojimo zajedno, surađujemo, njegujemo dobro prijateljstvo”.