Hrvatski srednjoškolci osvojili su jednu zlatnu i dvije brončane medalje na 8. europskoj fizičkoj olimpijadi EuPhO-2024 koja se od 15. do 19. srpnja održala u Kutaisiju, najstarijem trajno naseljenom gradu u Gruziji.

Zlatnu medalju osvojio je Val Karan, učenik 3. razreda XV. Gimnazije, Zagreb, a brončane Ilan Mihelja i Petar Jukić, učenici 4. razreda iste gimnazije. Sudjelovali su još i Karlo Ahel, učenik 3. razreda Gimnazije Andrije Mohorovičića iz Rijeke i Borna Jelečki, učenik 4. razreda zagrebačke Tehničke škole Ruđera Boškovića.

Na najvećem europskom natjecanju sudjelovalo je oko 200 učenika iz 55 zemalja, osim europskih nastupile su i ekipe s drugih kontinenata.

Hrvatsku peteročlanu ekipu na Europsku fizičku olimpijadu vodili su Damir Pajić i Dario Barišić sa Prirodoslovno matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.  Izbor i pripreme hrvatske ekipe te sudjelovanje učenika na olimpijadi organizira Prirodoslovno matematički fakultet.

Sudjelovanje na olimpijadi financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i mladih.

Peteročlana hrvatska ekipa odabrana je među učenicima plasiranim u prvu polovicu rang liste na državnom natjecanju iz fizike 2023. godine koje organizira Agencija za odgoj i obrazovanje.  Oko 30 učenika pozvano je na pripreme i testiranja koja su se održavala od prosinca do svibnja na Fizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu.

I na nedavno završenom međunarodnom natjecanju Physics Cup 2024 hrvatski učenici ostvarili su vrhunske rezultate: Val Karan bio je prvi na ljestvici poretka, a Ilan Mihelja i Ivan Hegedić treći.