Prvi u nizu nove serije koncerata 15. izdanja Zagreb Jazz Festivala bit će Billy Cobham’ Spectrum 50 Band, 17. rujna u zagrebačkom u Kinu SC, čime festival nastavlja s programom nakon uspješnih koncerata Roberto Fonseca Quarteta i Lizz Wright.

Billyja Cobhama više od pola stoljeća prati epitet najbržeg bubnjara i legende fusiona, koji, unatoč dobi od 80 godina, ne razmišlja o mirovini i može se pohvaliti izvedbama koje su slojevite, sadrže međuigre, kontrapunkte i maštovite melodije.

“Zato je jedan od, ne samo najutjecajnijih bubnjara, nego i glazbenika toga žanra”, ističe se u najavi.

Kako se dodaje, ove godine obilježava se pedeset godina od objavljivanja njegovih legendarnih albuma “Crosswinds” i “Total Eclipse” na koje podsjeća na svojim turnejama.

Na zagrebačkom koncertu će mu se pridružiti Gary Husband (klavijature), Michael Mondesir, (bas), Rocco Zifarelli (gitara).

Tijekom sedamdesetih u njegovu su se sastavu izmjenjivali najznačajniji glazbenici tadašnje fusion scene, Jan Hammer, John Scofield, Randy i Michael Brecker, Cornell Dupree, George Duke i drugi.

I sam je svirao s brojnim orkestrima i ‘all stars’ sastavima te surađivao s glazbenim legendama raznih stilova poput Quincyja Jonesa, Gila Evansa, Milesa Davisa, Jacka Brucea, Tita Puentea, Larryja Coryela, Rona Cartera, Kennyja Barrona, Joni Mitchell, Stanleyja Clarkea, Petera Gabriela. Godinama vodi Billy Cobham’s Time Machine, sastav u kojem mu se pridružuju nadareni mladi glazbenici.

Cobham je rođen je u Panami 1944. u glazbenoj obitelji s kojom ubrzo seli u New York, gdje se upoznaje s glazbom Dukea Ellingtona, Franka Sinatre, Counta Basiea, Tonyja Bennetta i Elle Fitzgerald, ali i latino glazbenika poput Tita Puentea, Machita ili Xaviera Cugata.

Kao osmogodišnjak prvi put je javno nastupio u sastavu svoga oca, klavirista, a nakon boravka u vojsci gdje je djelovao kao udaraljkaš ostvario je suradnje s poznatim jazzistima.

Početkom sedamdesetih zapazio ga je Miles Davis s kojim je snimio niz albuma, kasnije svirao u utjecajnom fusion bandu Mahavishnu Orchestra, nakon čega kreće u samostalnu karijeru.

Veliki uspjeh postigao je albumom “Spectrum” iz 1973. dosegnuvši 1. mjesto na Billboardovoj ljestvici jazz albuma. Uvršten je u Modern Drummer Hall of Fame i Classic Drummer Hall of Fame.