Grad Đurđevac krajem godine počinje gradnju i opremanje Centra za starije osobe Đurđevac u partnerstvu s Koprivničko-križevačkom županijom i susjednim općinama, izvijestili su u petak iz Grada.

Početak realizacije projekta omogućio je odabir najboljeg ponuditelja, a to je tvrtka Tekton construction iz Svete Nedelje, koja je premašila procijenjenu vrijednost za 1,75 milijuna eura. Još se čeka dovršetak javne nabave za opremanje objekta, a procjenjuje se da će ukupni troškovi premašiti 8,5 milijuna kuna.

Za sada je kroz EU financiranje osigurano 6,1 milijun te nedostaje više od dva milijuna eura. No, iz Grada tvrde da će ostatak novca osigurati kroz novi model financiranja komercijalnih projekata sa sufinanciranjem u iznosu od 50 posto.

Prvi stanari trebali bi krajem iduće godine useliti u nove prostorije, koje će se prostirati na ukupno 3000 četvornih metara. Imat će 122 kreveta, a pružat će i izvaninstitucijsku pomoć za 274 korisnika.

Centar je projektiran tako da će biti energetski neovisan, a time i financijski manje opterećen. Uz očekivano sufinanciranje županije, grada i lokalnih zajednica, u njemu će cijena smještaja i boravka biti značajno niža od tržišne, vjeruju u Gradu.

Bespovratna sredstva za provedbu projekta osigurana su iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, uz potporu Grada Đurđevca i dodatnih modela financiranja i sredstava partnera.