Trgovački sud u Zagrebu za 12. rujna zakazao je ročište za utvrđivanje vrijednosti zrakoplova Geofota d.o.o. u stečaju, tvrtke za fotogrametrijske poslove Zvonka Biljeckog do kojeg se, prema izvješćima stečajnog upravitelja, nije moglo ući u posjed šest godina.

Stečaj Geofota d.o.o, tvrtke poduzetnika Zvonka Biljeckog i suradnika bivšeg premijera Ive Sanadera bio je otvoren u 2018., a utvrđeno je oko 38,8 milijuna kuna duga.

U dosadašnjim izvješćima stečajnog upravitelja navodilo se da najveći dio stečajne masa tog dužnika čine tri zrakoplova koja se ne mogu prodati “jer nije moguće doći u njihov posjed”, a u prošlogodišnjem izvješću navodilo se i da se ne mogu unovčiti jer ”dosad nije postignut kontakt s vještakom koji bi ih mogao procijeniti”.

Prema dokumentima, glavni dio pokretnina propale tvrtke čine zrakoplovi Cessna 551 Citation II i dva Pipera PA 31 T1 koji su, kako se navodilo, uredno upisani u Glavnu knjigu hrvatskog registra civilnih zrakoplova sa znakom državne pripadnosti i registracijskim oznakama. Na ročištu zakazanom početkom rujna odlučivat će se o vrijednosti Cessne 551 Citation IISP. S druge strane, prema izvješću stečajnog upravitelja iz 2018., dva Pipera s kamerama i navigacijskim sustavima tada su bili u Saudijskoj Arabiji u letnom stanju, no za njih još tada morala platiti ležarina od oko 200.000 dolara.

“U odnosu na preuzimanje istih od strane eventualnih kupaca mora se napomenuti da je upitno jer je glavni razlog ostanka zrakoplova u Saudijskoj Arabiji nedovršetak poslova preuzetih od stečajnog dužnika, a što je sukladno poslovnoj praksi u Saudijskoj Arabiji neprihvatljivo. Procjena vrijednosti samih zrakoplova trenutno, sukladno navedenom, nije moguća”, isticalo se tada u izvješću. U prethodnom dopisima stečajnog upravitelja navodilo se i da je od Cessne u vlasništvu Geofota ostao samo trup jer je motor izvađen, a popravak je procijenjen kao neisplativ. Rasprodaja imovine Geofota uslijedila je nakon što je u lipnju 2018. bio otvoren stečaj nad tom tvrtkom s nepodmirenim obvezama koje su dotad iznosile čak 38,8 milijuna kuna, što je 22 milijuna kuna više od temeljnog kapitala.

Osim ročišta za utvrđivanje vrijednosti zrakoplova, Trgovački sud u Zagrebu je oglasio i prodaju nekretnina – odnosno zemljišta Geofota u zagrebačkom Buzinskom prilazu utvrđene vrijednosti od 442.298 eura. Prodaju tih nekretnina provest će Financijska agencija elektroničnom javnom dražbom.

Vlasnik Geofota Zvonko Biljecki u sudskom registru navodi se kao direktor, prokurist, član ili predsjednik uprave 10 tvrtki među kojima su najpoznatije dobivale višemilijunske poslove od države. Biljecki je, kako se pisalo u medijima, bio poznat i kao osoba bliska bivšem premijeru Ivi Sanaderu kojeg je angažirao kao savjetnika i njegove konzultantske usluge navodno plaćao više desetaka tisuća kuna mjesečno.