Organizacija za ljudska prava Human Rights Watch (HRW) u srijedu je u izvješću o napadu palestinskog islamističkog pokreta Hamas na južni Izrael 7. listopada optužio njegovo vojno krilo i još najmanje četiri palestinske oružane skupine za “brojne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti”.

HRW, koji je do sada u više navrata optužio izraelsku vojsku za ratne zločine u Pojasu Gaze, u ratnom pohodu nakon pokolja mladih na glazbenom festivalu i kibuce kada je ubijeno oko 1250 civila, a 250 je oteto, je nakon 10 mjeseci rata izašao s podrobnim detaljima o zločinima Hamasa, posebno njegovog vojnog krila – Brigada Qassam.

U izvješću na 252 stranice se navode “namjerni i neselektivni napadi na civile, neljudsko postupanje i namjerno ubijanje zarobljenih, seksualno i ostalo rodno uvjetovano nasilje, otmicu ljudi, držanje taoca, sakaćenje tijela ubijenih, korištenje civila kao ljudski štit i pljačku”.

HRW se u sastavljanju izvješća oslanjao na razgovore s preživjelima, spasiocima, liječnicima i ostalima, a izvjeće se velikim dijelom poklapa s prošlomjesečnom istragom UN-a.

UN je tada zaključio da su i Hamas i Izrael počinili ratne zločine u ranoj fazi rata u Pojasu Gaze.

Hamas je odbacio izvješće koje sadrži “laži i očitu pristranost” i zatražio od HRW-a da ga povuče i da se ispriča.

“Izvješće HRW-a je posve usvojilo izraelski narativ”, priopćila je ta islamistička skupina koja u zatočeništvu još drži oko 120 talaca.

Hamas je na popisu terorističkih organizacija u SAD-u, Europskoj uniji, Velikoj Britaniji i brojnim drugim zemljama.