Ministarstvo zdravstva (MIZ) poručilo je u srijedu kako ustrojavanje jednog doma zdravlja na razini županije pokazuje višestruke prednosti, te da nema nikakve bojazni oko organizacije rada za pacijente, niti djelatnike.

„Ustrojavanje jednog doma zdravlja na razini županije pokazuje višestruke prednosti u kvaliteti upravljanja te organizacije rada primarne zdravstvene zaštite u skladu sa zdravstvenim potrebama stanovništva na tom području“, priopćilo je Ministarstvo.

Time je reagiralo na današnje protivljenje predstavnika zdravstvenih sindikata da se tri zagrebačka doma zdravlja spoje u jednu instituciju, odnosno da Grad Zagreb, koji ima i status županije, kao i ostale županije, ima samo jedan dom zdravlja.

„Grad Zagreb također je podržao ovu reformsku mjeru i krenuo u postupak reorganizacije, o čemu je gradonačelnik Tomašević govorio i na zadnjem sastanku Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Hrvatske zajednice općina koji se održao u Sisku“, priopćilo je Ministarstvo.

Navelo je kako od svih županija i Grada Zagreba, njih 21, trenutno 15 ima jedan dom zdravlja što čini udio od 70 posto.

MIZ ističe kako je od 2020. godine, u 3 županije u potpunosti izvršeno spajanje domova zdravlja. Riječ je o Osječko-baranjskoj županiji, gdje je 6 domova zdravlja spojeno u jedan. Zatim Sisačko-moslavačkoj i Šibensko – kninskoj županiji koje su prije formiranja jednog županijskog imale svaka po 3 doma zdravlja.

Trenutno, u dvije županije postupak spajanja je u tijeku, a to su Karlovačka s dosadašnjih 6 u jedan dom zdravlja, te Vukovarsko-srijemska županija gdje se 3 doma spajaju u jedan županijski dom zdravlja. Preostale županije su u različitim fazama provedbe.

Od ožujka 2023. nije bilo prigovora na ovu reformsku mjeru

„Iskustva do sada spojenih domova zdravlja pokazuju da nema nikakve bojazni oko organizacije rada za pacijente niti djelatnike, upravo suprotno. Svi djelatnici i dalje zadržavaju svoja radna mjesta. Također, važno je napomenuti kako spajanjem domova zdravlja ne mijenja se niti lokacija niti broj ordinacija“, naglašava MIZ.

Napominje i kako od donošenja Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o zdravstvenoj zaštiti, u ožujku 2023. godine, nisu imali prigovora na ovu reformsku mjeru.

Ministarstvo ističe i kako analize pokazuju dodatne prednosti ovih aktivnosti. To su racionalizacija troškova poslovanja kroz smanjivanje broja rukovodećih mjesta, ustanova ima jednog ravnatelja i jedno Upravno vijeće.  Potom, veća mobilnost radnika sukladno potrebama kao i ujednačen položaj svih zaposlenih s očuvanjem radno-pravnog statusa.

Postiže se i ujednačena organizacija i metodologija rada korištenjem istih programskih alata, daljnji razvoj i unapređenje kao i mogućnost razvoja specijalističko-konzilijarnih djelatnosti te u konačnici podizanje ukupne kvalitete zdravstvenih djelatnosti, navodi Ministarstvo.

Naglašava i kako se po pitanju prostora i opreme, omogućuje ravnomjerno ulaganje u iste te tako podiže standard poslovanja na području cijele županije. Ujedno, spajanjem domova zdravlja dodatno se jača otpornost i spremnost odgovora u kriznim situacijama.

Predstavnici četiri zdravstvena sindikata te pacijenata pozvali su u srijedu Ministarstvo da povuče stavak Zakona o zdravstvenoj zaštiti koji i za Grad Zagrebu kao i za ostale županije, propisuje postojanje jednog doma zdravlja, jer će to smanjiti kvalitetu primarne zaštite.

Spajanjem tri zagrebačka doma zdravlja u jednu veliku instituciju mogu se očekivati dodatni problemi u dostupnosti jer je, zbog velikog broja pacijenata i dislociranosti ustanova primarne zdravstvene zaštite, teško učinkovito upravljati tako velikim sustavom, a to će se negativno odraziti na građane Zagreba, ocijenili su sindikati i predstavnik Koalicije udruga u zdravstvu.