Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković u srijedu je, na obilježavanju Dana Zagrebačke županije, izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je ta županija  prema indeksu razvijenosti vodeća županija u zemlji naglasivši kako ih Vlada podržava u brojnim projektima.

“S aspekta Vlade RH imamo odličnu suradnju, često smo u različitim dijelovima Zagrebačke županije gdje se realiziraju brojni projekti koji pridonose kvaliteti života i zato nas ne čudi da ste po indeksu razvijenosti u Hrvatskoj odmah iza Grada Zagreba”, rekao je Plenković na svečanoj sjednici povodom obilježavanja Dana županije. Poručio je i kako nema aspekta koji bi bio otežavajući za razvoj te županije.

Izrazio je i zadovoljstvo što je Zagrebačka županije do sada iz europskih fondova apsorbirala 620 milijuna eura, da je konsolidirana dobit poduzetnika 630 milijuna eura te rade na visokoj zaposlenosti pri čemu je nezaposlenost niska.

Plenković je najavio da će u radu Vlade temeljni cilj biti podizanje ekonomskog i socijalnog standarda građana, pitanje priuštivosti stanovanja i pitanje demografske revitalizacije.  Uz to, u sam vrh stavit će i pitanje zelene tranzicije, digitalne transformacije kako bismo  bili uključeni u tehnološki napredak i globalnu konkurentnost, kao i  ulaganja u obrazovanje. Naveo je kako smo u ovom trenutku u procesu investicija vrijednih 2,7 milijardi eura namijenjenim od predškolskog do visokog obrazovanja i sportske dvorane.

Zadovoljstvo rezultatima rada u županiji izrazio je i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Krešimir Ačkar kazavši da se Zagrebačka županija razvija u poduzetničkom i gospodarskom smislu te da može biti primjer drugima. Naglasio je kako nikada niti jedna vlada nije toliko brige, truda i financijskih sredstava stavila na raspolaganje jedinicama lokalne i regionalne samouprave.

Zagreb: Obilježen Dan Zagrebačke županije, Predsjednik Vlade Andrej Plenković Sudjelovao Na Svečanoj Sjednici

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić rekao je da su u ovu godinu ušli s rekordnim proračunom od 256 milijuna eura pri čemu su prema indeksu razvijenosti vodeća županija u zemlji. Izrazio je zadovoljstvo i što u poduzetničkim zonama danas posluju velike domaće i inozemne tvrtke pri čemu i dalje raste interes investitora. “Nekad smo bili predgrađe Zagreba, a danas smo vodeća gospodarska regija u državi u koju stanovnici rado doseljavaju”, naglasio je.

Naveo je kako su prošle i ove godine izdali građevinske dozvole za poduzetničke investicije ukupne vrijednosti  453 milijuna eura, a u zgrade društvene namjene investirano je više od 30 milijuna eura.

Kožić je dodao da je ovu godinu obilježio i 15,5 milijuna vrijedan Regionalni centar kompetentnosti s tri centra izvrsnosti u Velikoj Gorici, Dugom Selu i Samoboru, nastao u suradnji između Zagrebačke županije, Vlade RH i europskih institucija. Naglasio je kako će iz tih centara izlaziti mladi i obrazovani ljudi spremni za tržište rada.

Predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije Mato Čičak izrazio je zadovoljstvo što je u proračun županije stavljen niz ulaganja u škole,  što će biti poticaj mladima da ostanu na području županije. Pohvalio je Vladu za sve ono što je napravila za predškolski odgoj i gradnju novih vrtića istaknuvši kako je to jedan od ključnih razloga zašto se u Zagrebačku županiju doseljavaju novi ljudi. Također, izrazio je i zadovoljstvo pomoći vlade u obnovi nakon potresa.

Na obilježavanju su, uz mnoge uzvanike, nazočili i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damir Habijan, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević te izaslanica zagrebačkog nadbiskupa sestra Jelena Lončar.