Nakon Argentine, Francuske, Amerike, Velike Britanije, Italije – čast da bude domaćin 27. godišnje konferencije Međunarodnog društva za filozofiju kemije pripala je Varaždinskoj županiji. Sudionike iz cijelog svijeta koji razmjenjuju znanja i iskustva o znanstvenim dostignućima iz područja kemije, prilikom svog posjeta Varaždinskoj županiji, u društvu župana Varaždinske županije Anđelka Stričaka, ministara Damira Habijana, Ante Šušnjara i Josipa Dabre, saborskog zastupnika i načelnika Općine Gornji Kneginec Gorana Kaniškog te predsjednika Skupštine Varaždinske županije dr. sc. Josipa Križanića, pozdravio je i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković.

– Ovaj događaj pruža priliku znanstvenicima iz cijelog svijeta da se okupe, raspravljaju, razmjenjuju znanje i poboljšaju razumijevanje filozofskih aspekata kemije. Organizacijom ove manifestacije Hrvatsko kemijsko društvo, kao strukovna udruga koja okuplja kemičare, osigurava razvoj kemije u Hrvatskoj u skladu s njihovim temeljnim ciljem: razvijati i promicati znanstvenu, stručnu i obrazovnu djelatnost u svim područjima čiste i primjenjive kemije – rekao je Plenković nadovezavši se kako su Hrvati dali značajan doprinos razvoju kemije kroz povijest, od Ruđera Boškovića, Franje Hanamana, do Ivana Balenovića, Lavoslava Ružička.

– Hrvatska pridaje veliku pažnju obrazovanju, pokrenuvši investicijski ciklus vrijedan 2,7 milijardi eura – od vrtića do sveučilišta i znanstvenih institucija. Uz digitalizaciju, dekarbonizaciju i demografsku revitalizaciju, poseban naglasak stavljamo na stjecanje znanja i vještina za naše građane. To se posebno odnosi na znanstveno opismenjavanje djece i mladih za razumijevanje prirodnih znanosti i tehnologije, uz razvijanje pozitivnog stava prema tim područjima. Ovim događajem pridonosite atraktivnosti ovih tema, istraživanjima i kvalifikacijama, čime jačate istraživačke kapacitete svojih, ali i naših obrazovnih institucija – zaključio je Plenković.

Zadovoljstvo što je Varaždinska županija domaćin jednog takvog događanja svjetskih razmjera nije krio ni župan Varaždinske županije Anđelko Stričak.

– Znanost uz obrazovanje, ključna je za postizanje kako društvenog tako i gospodarskog razvoja. Kao županija, želimo naš sustav obrazovanja učiniti učinkovitijim, prepoznatljivim i pokretačem našeg razvoja. Tome u prilog govore i dva regionalna centra kompletnosti iz poljoprivrede i zdravstvenih inovativnosti, 14 centara izvrsnosti, 5 strukovnih centara izvrsnosti, Europski talent centar – Hrvatska. Naši učenici osvajači su brojnih medalja na nacionalnim, europskim i svjetskim natjecanjima iz znanja, umjetnosti i sporta. Sve to doprinijelo je tome da Varaždinska županija bude nikad toliko vidljivija i interesantnija kako u nacionalnim, tako i u europskim i svjetskim razmjerima kao sada u ovom mandatu. Nikada toliko stranih izaslanstva, atašea, nikad toliko međunarodnih konferencija, simpozija, natjecanja, nikad više sportskim i kulturnih manifestacija europske i svjetske razine. Npr. prošle godine Varaždinska županija je bila domaćin najvećeg europskog natjecanja u robotici 4. Europsko RoboCup Junior natjecanje, a sada znanstvenici iz cijelog svijeta razmjenjuju svoja znanja i iskustva iz područja kemije – zaključio je župan Stričak zahvalivši prof. dr. sc. Hrvoju Vančiku što je za mjesto održavanja konferencije odabrao Varaždin odnosno Varaždinsku županiju.

Inače, prvog dana konferencije dobrodošlicu i uspješan rad znanstvenicima zaželio je i pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport dr. sc. Miroslav Huđek, koji je sudionike konferencije pobliže upoznao s obrazovnih sustavom Varaždinske županije.

Plenković Kemija Konferencija (1) Plenković Kemija Konferencija (2) Plenković Kemija Konferencija (3) Plenković Kemija Konferencija (4) Plenković Kemija Konferencija (5) Plenković Kemija Konferencija (6) Plenković Kemija Konferencija (8) Plenković Kemija Konferencija (9) Plenković Kemija Konferencija 11)