Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel kritizirao je u utorak mađarskog premijera Viktora Orbana jer je bez dogovora s drugim čelnicima EU-a pokrenuo ukrajinsku “mirovnu misiju” koja je uključivala razgovore s Donaldom Trumpom te čelnicima Rusije i Kine.

Orban je kolegama čelnicima 27-članog bloka u pismu rekao da je Trump, republikanski predsjednički kandidat SAD-a, spreman djelovati “odmah” kao mirovni posrednik u rusko-ukrajinskom ratu ako bude izabran u studenom.

Mnogi europski dužnosnici strahuju da bi Trump mogao smanjiti američku potporu Kijevu i gurnuti Ukrajinu u mirovne pregovore koji bi Moskvi dali značajan dio Ukrajine i ohrabrili ruskog predsjednika Vladimira Putina da nastavi s daljnjim vojnim pothvatima.

Mađarska, koja održava bliske veze s Rusijom od invazije na Ukrajinu u veljači 2022., početkom ovog mjeseca preuzela je rotirajuće šestomjesečno predsjedanje Unijom.

No, u odgovoru na Orbanovo pismo, predsjednik Europskog vijeća Michel rekao je mađarskom premijeru da nema mandat EU-a za razgovore o ratu.

“Rotirajuće predsjedništvo Vijeća nema nikakvu ulogu u predstavljanju Unije na međunarodnoj sceni i nije dobilo nikakav mandat Europskog vijeća da se angažira u ime EU-a”, poručio je Michel Orbanu u pismu u koje je Reuters imao uvid.

Michel, bivši belgijski premijer, također je odbacio Orbanovu tvrdnju da je EU provodila “proratnu” politiku u Ukrajini.

“Sasvim je suprotno. Rusija je agresor, a Ukrajina je žrtva koja koristi svoje legitimno pravo na samoobranu”, napisao je Michel.

Nacionalistički vođa Orban, dugogodišnji pristaša Trumpa, nakon putovanja u Kijev iznenadno je posjetio Moskvu i Peking, prije nego što je prošli tjedan prisustvovao samitu NATO-a u Washingtonu i održao razgovore s Trumpom na Floridi.

Orban je u svom pismu rekao da Trump, u slučaju pobjede na američkim izborima u studenom, neće čekati svoju inauguraciju, već će “biti spreman odmah djelovati kao mirovni posrednik” te da za to ima “detaljne i dobro utemeljene planove”.

Orbanovi postupci izazvali su bijes među mnogim vladama i dužnosnicima Europske unije.

Europska komisija u ponedjeljak je poduzela korak bez presedana zabranivši povjerenicima EU-a da prisustvuju sastancima koji se održavaju u Mađarskoj tijekom predsjedanja te zemlje EU-om.

Neke vlade Unije također planiraju slati samo najviše državne službenike, umjesto ministara, na ministarske sastanke u Mađarskoj, a 63 zastupnika Europskog parlamenta zatražila su od EU da Budimpešti suspendira pravo glasa u bloku.