Šesti dan zaredom u hercegovačkom središtu Mostaru izmjerena je najviša dnevna temperatura iznad 40 stupnjeva, zbog čega tamošnje službe pozivaju građane da ne borave dugo na otvorenome i upozoravaju na opasnost od velikih požara.

Prema podacima Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u 13.00 sati u meteorološkoj postaji u naselju Bijelome Brijegu u Mostaru izmjeren je  41 stupanj Celzija.

Proteklih tjedan dana temperatura je u stalnome porastu, a čak šest dana mjeri se iznad 40 stupnjeva. Zbog toga je na snazi crveni meteoalarm te se najavljuju najviše temperature od 42 stupnja. Tijekom noći temperature također ne padaju ispod 25 stupnjeva.

Građane se poziva da poduzmu mjere zbog ekstremno visokih temperatura te zaštite sebe i ugrožene osobe. Ne preporuča se boravak na otvorenome u vremenu od 11.00 do 18.00 sati.

Uprava za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanske županije upozorila je u utorak kako je indeks opasnosti od izbijanja požara iznimno visok. Pozvali su stanovništvo da u predstojećem razdoblju obrate veliku pozornost  da zbog nemara i nepažnje ne izazovu požar, koji se zbog trenutačno vrlo visokih temperatura i vjetra može vrlo brzo proširiti te ga je iznimno teško gasiti.