Ovogodišnje, 62. izdanje Revije hrvatskog filmskog stvaralaštva djece i 12. izdanje Smotre hrvatskog školskog filma održat će se od 5. do 8. listopada u Varaždinu.

Između 260 prijavljenih filmova u konkurenciju je odabrano njih 67 u šest kategorija – 19 animiranih, 10 dokumentarnih, 13 igranih filmova, 11 radioničkih, 8 filmova slobodnog stila te 6 TV reportaža.

Filmove za Reviju birali su filmska redateljica Dalija Dozet, filmski redatelj Marko Bičanić i animatorica Mateja Štefinšćak.

Po riječima Marka Bičanića svaki prijavljeni rad je rezultat mašte i truda mladih školaraca koji su odlučili hrabro predati svoje vrijeme stvaranju, a na njima je bilo da ih analiziraju i odluče koji zaslužuju biti izdvojeni kao najbolji primjeri ove godine.

“U ovogodišnjoj selekciji raznolikim filmovima autori pokazuju da svjesno barataju filmskim jezikom i da mogu stvoriti prekrasna djela koja nas podsjećaju zašto volimo sedmu umjetnost”, ustvrdio je, poručivši onima koji su tek krenuli s radom i nisu ušli u selekciju da nastave snimati i prijave svoje radove iduće godine.

Od 139 filmova prijavljenih na Smotru za program je odabrano  30 osnovnoškolskih i 12 srednjoškolskih radova.

Članovi ovogodišnjeg stručnog prosudbenog povjerenstva su Ivana Ivančić Medved, viša savjetnica za natjecanje i smotre pri AZOO, Jasminka Ljubić Bijelić, voditeljica Škole animiranog filma Čakovec, Dubravka Kalinić Lebinec, filmski montažer Slaven Zečević, filmski redatelj i snimatelj Silvestar Kolbas te filmski redatelji Istvan Filakovity i Neven Hitrec.

Organizatori Revije i Smotre su Hrvatski filmski savez i Agencija za odgoj i obrazovanje, uz suorganizaciju Filmsko-kreativnog studija VANIMA te II. Osnovne škole Varaždin.