Sindikat obrazovanja, medija i kulture Hrvatske u dogovoru s radnicama dječjeg vrtića u Biogradu na Moru u utorak je obustavio štrajk zbog smanjenog obima posla tijekom ljeta no za jesen najavljuju nove sindikalne akcije.

“S obzirom na ljetno smanjenje obujma posla te na značajno niži intenzitet rada dječjeg vrtića, sindikat je u dogovoru s radnicama dječjeg vrtića Ivana Brlić Mažuranić odlučio obustaviti štrajk”, stoji u priopćenju Sindikata.

Na jesen, dodaju, pripremaju nove sindikalne akcije te ne planiraju odustati od borbe za javni, kvalitetan i dostupan rani i predškolski odgoj i obrazovanje u Biogradu na Moru, ni od zahtjeva radnica za adekvatnim materijalnim pravima i uvjetima rada bez kojih kvaliteta sustava nije moguća.

Prozivaju gradonačelnika Ivana Kneza da i dalje kategorički odbija dijalog sa sindikatom i “nakon duge i ustrajne borbe, prijetnji radnicama, pokušaja lomljena štrajka, sudske tužbe kojom su štrajk pokušali proglasiti nezakonitim, te nakon eksplicitnog obećanja predsjednika Vlade Andreja Plenkovića da će se situacija riješiti i da se socijalni dijalog mora uspostaviti”.

Iako su predstavnice sindikata pozvane na sastanak koji se trebao održati u ponedjeljak, sastanak je u zadnji tren otkazan.

U Sindikatu tvrde da gradonačelnik i dalje priprema privatizaciju vrtića te im je neprihvatljivo da se briga i skrb, odgoj i obrazovanje djece rane dobi prepusti zakonima tržišta jer drže da je kvalitetan, dostupan i priuštiv odgoj, obrazovanje, briga, njega i skrb o djeci, društvena odgovornost.

Budući da se bliže lokalni izbori, iz sindikata poručuje gradonačelniku da “razmisli na godišnjem odmoru želi li zadržati stručne radnice u dječjem vrtiću” te su sigurni da ga “građani neće poštedjeti ako ne budu imali adekvatnu njegu i skrb i kvalitetan odgoj za djecu rane dobi”.