Svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Novigrad Podravski u ponedjeljak je prisustvovao predsjednik Republike Hrvatske  Zoran Milanović i pozvao s govornice sve načelnike i gradonačelnike da u što većoj mjeri koriste europske fondove.

Milanović je kazao da je Europska unija dobra stvar onoliko koliko nam koristi i da  treba što više eura povući za ruralni razvoj. Na taj način, dodao je, štitimo način našeg života.

„Očuvanje načina života ovdje u malim naseljima i selima je nešto za što se vrijedi boriti. Naravno da nećemo nestati kao nacija, ali moramo biti svjesni demografskog problema koji je stvaran. I rješenje tog problema postoji – to je očuvanje  ruralnog, ali modernog načina života”, rekao je.

Vodstvu općine poručio je da koriste europske fondove najviše što mogu jer je to novac koji će na raspolaganju biti još neko vrijeme. Pozvao ih je i da razvijaju ruralni  turizam i otvaraju više kuća za odmor.

„Ljudi tradicijski žive u malim naseljima i to je vrsta života koji imamo i koji mora na neki način opstati“, istaknuo je predsjednik RH.

Govoreći o svom boravku u SAD-u, osvrnuo se i na aktualnu situaciju nakon pokušaja atentata na Donalda Trumpa.

“Tamo od kuda sam došao temperatura je još viša nego ovdje, vlažnost zraka je još viša, ali ne pada kiša nego padaju meci, kiša metaka. I općenito cijela atmosfera smrdi na nešto opasno i na rat, i u Europi i izvan Europe”, kazao je Milanović.

 Hrvatska ima samo jednu zastavu, ne treba mahati tuđima

U tom metežu, poručio je, Hrvatska se treba držati sa strane, ne voditi glavnu riječ, ne mahati zastavom, posebno ne tuđom.

“Imamo samo jednu zastavu i samo jedan grb.Biti svoj na svome, gledati svoje interese, a prema drugima, bio to istok ili zapad, biti korektan i iskren koliko je moguće. Svijet promijeniti ne možemo. Bitno je da se u slučaju neke nevolje ili nepogode nevolja ne sruči na nas. To je zadatak svake generacije hrvatskih političara, a posebno danas. Tko god gleda izvan toga, ne gleda dobro jer gleda sebično i gleda neki svoj partikularni interes“, zaključio je Milanović.

U  Novigradu Podravskom dočekao ga je načelnik Općine Zdravko Brljek koji se pohvalio da provodi brojne projekte i da pritom općina nije kreditno zadužena.