U centru Bjelovara počelo je postavljanje sigurnosnih video kamera na novih osam lokacija.

Tijekom dana postavit će se novih 15 kamera i bit će ih ukupno 29. Prve nove kamere postavljene su na zgradu Gradske uprave, a zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić kazao je da je osnovni cilj podizanje sigurnosti, a nikako nadzor građana.

„Video nadzor pomaže nam u otkrivanju počinitelja nezakonitih radnji. Kada je nedavno u ranim jutarnjim satima u samom centru grada opljačkana zlatarnica, zahvaljujući kamerama, počinitelji su vrlo brzo identificirani i pronađeni. Na taj način šaljemo poruku da je Bjelovar obiteljski, miran i siguran grad”, istaknuo je Brajdić.

Kamere koje se postavljaju na novim lokacijama pokrit će uži i dio šireg središta Bjelovara, a snimke će biti dostupne i policiji kojoj će biti doniran ekran s uvidom u snimke gradskih kamera.

„Kao policija pozdravljamo postavljanje kamera, jer ćemo u budućnosti vrlo lako pronalaziti počinitelje kaznenih djela i prekršaja. Vjerujemo da će mnogi koji možda misle tako nešto učiniti, sada od toga odustati”, naglasio je Dalibor Milković, načelnik prometne policije.

Djelatnici MUP-a imat će trenutni uvid u videozapise te će snimku moći izuzimati u trenutku kada procijene da im je taj zapis potreban. Takav pristup bitno smanjuje vrijeme reakcije, jer se zapis inače službenim putem mora tražiti od vlasnika kamere. U idealnim slučajevima, taj proces traje 24 sata, a ovako će biti dovoljno svega nekoliko minuta, pojasnio je Denis Durmić, suvlasnik riječke tvrtke Altech koja postavlja kamere, dodavši da su sve kamere visoke rezolucije.

Vrijednost novih kamera iznosi 20 tisuća eura ne računajući PDV.