Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u ponedjeljak je rekao da namjerava imati sve elemente mirovnog sporazuma spremne do studenog kako bi Kijev tada mogao održati drugi međunarodni mirovni skup.

Prvi skup održan je prošli mjesec u Švicarskoj, a na njemu su sudjelovali predstavnici 92 država, no ne i Rusi. Kijev je najavio da bi na iduću konferenciju mogao pozvati i predstavnike Rusije.

„Postavio sam cilj da u studenom imamo u potpunosti spreman plan”, rekao je ukrajinski čelnik na konferenciji za medije.

Zelenskij je to rekao nakon što se vratio u Kijev iz Washingtona gdje je sudjelovao na skupu NATO-a, više od 28 mjeseci nakon ruske invazije.

Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova prošli je tjedan rekao da Moskva neće sudjelovati na drugom skupu, iako Kremlj nije pritom bio kategoričan i naveo je da još nema jasne naznake vezano uz ideju o njegovom održavanju.

Ukrajina je najavila da će se na drugom skupu raspravljati o planu koji će razraditi deseci država podijeljeni u radne skupine.

Zelenskij je rekao i da će Ukrajina ovo ljeto dobiti dio borbenih zrakoplova F-16, a ostatak do kraja godine, no da ne može precizirati koliko će ih točno biti.

„Neće ih biti dovoljno. Oni će nas svakako osnažiti, no hoće li ih biti dovoljno da se borimo na istoj razini kao ruske zračne snage? Mislim da neće. Čekamo veći broj”, rekao je novinarima.