Teško oboljeli 22-godišnji Adnan Šemić dobio je bitku protiv države BiH, koja mu je svojim lošim zakonima onemogućavala liječenje, ali je neposredno nakon toga izgubio bitku za život jer su zakonske izmjene uslijedile prekasno za transplantaciju o kojoj je ovisila mogućnost njegova izlječenja.

Vijest o Šemićevoj smrti medijima je u ponedjeljak potvrdio njegov ujak Adem Gačanica.

Šemić, koji je živio u Mostaru, obolio je od Wilsonove bolesti, a ona dovodi do teškog oštećenja jetre. Jedini izlaz u takvim je situacijama transplantacija tog organa.

No u Šemićevu slučaju problem je bio taj što nitko od njegovih krvnih srodnika nije mogao biti donor zbog nepodudaranja krvne grupe, a zakonom koji je bio na snazi u Federaciji BiH srodstvo je postavljeno kao uvjet za doniranje organa.

Iako je obitelj u Srbiji pronašla kompatibilnog donatora Zakon o transplantaciji Federacije BiH onemogućio je operaciju koja je bila jedini mogući spas.

Sudbina Adnana Šemića, koji je više od mjesec dana u mostarskoj Sveučilišnoj kliničkoj bolnici borio za život i čekao transplantaciju, bila je među rijetkim poticajima političarima u BiH da se ujedine i po hitnom postupku donesu izmjene spornog zakona o transplantaciji i omoguće da donor bude netko izvan obiteljskog kruga.

“To su oni trenuci kada vidimo jesmo li spremni pomagati ljudima ili se baviti politikanstvom. Zakoni bi trebali biti tu da pomažu ljudima, a ne da ih ubijaju”, kazao je zastupnik u federalnom parlamentu Haris  Šabanović.

Oba doma parlamenta Federacije BiH prošlog tjedna su jednoglasno usvojila izmjene zakona kojima je utvrđeno kako se uzimanje tjelesnih organa, odnosno tkiva od živog darovatelja može provoditi od nesrodne osobe ukoliko ne postoji mogućnost darivanja od članova obitelji odnosno krvnih srodnika.

Nakon što su izmjene zakona usvojene počele su pripreme za operaciju, u kojoj su trebali sudjelovati i liječnici iz Hrvatske, a cilj je bio presaditi jetru donora iz Srbije, no Adnan Šemić nije uspio dočekati taj trenutak.