Gradska knjižnica ‘Franjo Marković’ Križevci objavila je nove naslove književnih djela. Donosimo pregled.

DJEČJI ODJEL

TAJNA JEZERA TELE: AGENTI CARSTVA / Ivan Marečić. Zagreb: Mozaik knjiga, 2024.

Početak je 20. stoljeća, a u Zagrebu se zbiva prava drama!

Prof. Schwarzu stiže telegram iz Konga. Njegov prijatelj, istraživač David Lerman, u životnoj je opasnosti nakon što je u dubini prašume našao dokaz o postojanju drevnog čudovišta M’kele M’bembea. Profesor brzo organizira ekspediciju koja treba dostaviti lijek bolesnom prijatelju, ali i donijeti dokaze o biću o kojem su dosad postojale samo pučke predaje…
Luda avantura iz pera Ivana Marečića zbiva se u izmišljenoj povijesti, ali na nekim stvarnim lokacijama. Uzbuđenja i akcije ne manjka, a napetost ne popušta do samog kraja ove sjajne, nenametljivo poučne knjige.

Tajna jezera Tele

ODJEL BELETRISTIKE

PRIJEVARA: ROMAN / Georges Bernanos; prevela s francuskoga Ana Buljan. – 1. izd. Zagreb: Alfa, 2024.

Cénabre, ugledni povjesničar misticizma i hvaljeni pripadnik pariškog svećenstva, postaje svjestan jednostavne istine: izgubio je vjeru, koju možda nije ni imao, pa se ubuduće može samo pretvarati da ju ima. Nijedan romanopisac nije ušao tako duboko u nutrinu ohole osobe, u trenutku kada ona gubi sve svoje maske i odaje svoje pravo lice. Nestaju granice između vidljivoga i nevidljivoga.

https://www.alfa.hr/artikl/info/65bb5cbf05798b2c1b2145e9#list-top

STRUČNO-ZNANSTVENI ODJEL

WAGNERIZAM: UMJETNOST I POLITIKA U SJENI GLAZBE / Alex Ross; s engleskog prevela Dina Puhovski. Zagreb: Školska knjiga, 2023.

Alex Ross ugledni glazbeni kritičar časopisa New Yorker te autor svjetske uspješnice Ostalo je buka i zbirke eseja Slušaj ovo, u svojoj knjizi Wagnerizam otkriva kako je glazbeni genij Richard Wagner postao svojevrsni poligon za modernu umjetnost i politiku – estetičko ratno područje u kojem se zapadnjački svijet mučio sa svojim snažnim proturječjima, čežnjom za stvaranjem i razaranjem, sklonostima prema ljepoti i nasilju.

U dobru i u zlu, Wagnerova je osobnost imala najširi utjecaj u povijesti glazbe. Oko 1900. godine fenomen poznat kao wagnerizam preplavio je europsku i američku kulturu. Kolosalne kreacije poput Prstena Nibelunga, Tristana i Izolde te Parsifala bile su modeli za formalnu smionost, stvaranje mitova, erotičnu slobodu i mistična nagađanja.

https://shop.skolskaknjiga.hr/wagnerizam-umjetnost-i-politika-u-sjeni-glazbe.html

STRIPOVI

NOĆ BEZ KRAJA / [scenarij Carlos] Trillo; [crtež Domingo] Mandrafina ; [prijevod Tatjana Jambrišak]. Zagreb: Fibra, 2023.

Denaldo Reynoso je propali bivši policajac, izbačen na ulicu jer se usudio savjesno obavljati svoj posao sred banana-republike kakva je La Colonia. Tako zaludan i uzaludan, pristao je pomoći zanosnoj ženi poznatoj diljem La Colonije, živućem mitu savršene vrline i, priča se, iscjeliteljskih moći. Fasada je to ispod koje se krije mračna mreža izopačenih spletki, gadna koliko je sama iluzija krasna. Reynosov će očajnički pokušaj iskupljenja dovesti do poplave zala, najgore od kojih je Iguana, nezaustavljiv ubojica čija je zadaća pokopati istinu … zajedno sa svakim tko je poželi iznijeti na vidjelo!

https://www.fibra.hr/katalog/izdanja/kolorka-265-noc-bez-kraja/912/