Pedeset godina nakon svog prvog filma na Pulskom filmskom festivalu Rajko Grlić predstavlja novi film, “Svemu dođe kraj”, inspiriran Krležinim djelom “Na rubu pameti” čiji se, rekao je redatelj, ljutnja i bijes osjećaju i danas.

“Krleža je napisao skup prekrasnih eseja o ljudskoj gluposti i pohlepi, a mi smo odlučili uzeti duh romana i napisati potpuno drugu priču”, rekao je Grlić, predstavljajući film u petak na konferenciji za novinare.

S radnjom punom prepoznatljivih elemenata hrvatske tranzicijske stvarnosti i njenih posljedica film prikazuje preokret u životu odvjetnika koji gradi karijeru braneći kriminalce, ujedno ‘ugledne’ građane. Kada odluči prestati sudjelovati u moralnom i stvarnom urušavanju društva, vrlo brzo postaje nepoželjan u dotad bliskim mu krugovima političke, crkvene i odvjetničke elite.

Grlić ove godine obilježava 50 godina od prikazivanja svog prvijenca na Pulskom filmskom festivalu, a “Svemu dođe kraj” mogao bi biti i njegov posljednji film. “Nakon svakog filma najiskrenije mislim da je zadnji jer je ovdje sve teže snimiti film, novaca i vremena je sve manje. Kada ne bih morao skupljati novac godišnje bih napravio tri filma”, dodao je.

S Antom Tomićem na scenariju radio tri do četiri godine, a na kraju su imali čak 12 verzija teksta. Tomić smatra kako je Krležin roman i danas iznimno važan, a najviše ga je dojmilo koliko je njegov gnjev i dalje autentičan.

“Krleža piše o bogatašu koji je nekažnjeno ubio siromahe, a svi to dožive potpuno normalno. U filmu smo sačuvali bijes i gađenje nad malograđanstvom koje će prijeći preko zločina i na taj način ostali vjerni izvorniku”, ustvrdio je.

Glavni glumac u film Živko Anočić rekao je da je imao sreću da ga Grlić odabere za ovu ulogu i bila mu je velika privilegija, čast i odgovornost raditi na tom filmu.

Jelena Đokić, njegova filmska partnerica, otkrila je da joj je, s obzirom na to da je beogradska glumica, najveći izazov bio govor, no na kraju je zadovoljna kako je sve završilo

“Tek s protokom vremena shvatit ćemo kakav smo značajan, hrabar i veliki film napravili”, rekao je Emir Hadžihafizbegović koji u filmu ima sporednu, ali ključnu ulogu.

Dodao je da ga brine što smo svi navikli na besmisao koji živimo i tranzicijsku manipulaciju koja ostavlja radnike bez posla. “Ovaj fim se bori da ne uđemo u tu vrstu eutanazije, letargije i naviknutost na polusvijet čiji smo taoci”, istaknuo je.

U filmu glume još Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Marina Redžepović, Ksenija Marinković, Anjela Nedyalkova i drugi.