JASPERS je krajem lipnja službeno potvrdio reviziju projekta Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica čija vrijednost sada iznosi 118.516.488 eura, izvijestili su u ponedjeljak iz Piškornice.

Revizijom projekta gradnje Regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica ujedno je dobiveno odobrenje za klasifikaciju projekata velike vrijednosti (Major Project).

U narednim mjesecima slijedi postupak neovisne kvalitativne provjere projekta velike vrijednosti. Nakon toga slijedi i formalno odobrenje projekta Europske komisije, istaknuto je.

Također, važan korak u tom procesu bit će faziranje projekta na nacionalnoj razini unutar novog programskog razdoblja PKK 2021.-2027. Njegova integracija u Program Konkurentnost i Kohezija 2021.-2027. omogućit će nastavak financiranja i realizaciju svih planiranih aktivnosti. Nakon toga slijedi potpis ugovora o bespovratnim sredstvima iz programskog razdoblja. Time će se formalizirati financijska podrška za taj značajan projekt.

Projekt RCGO Piškornica podijeljen je u dvije faze financiranja. Faza I projekta financirana je iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija (OPKK) 2014.-2024., iz kojeg je već odobreno 11.739.069 eura. Faza II projekta bit će financirana iz Programa Konkurentnost i kohezija (PKK) 2021.-2027., što će osigurati kontinuirani napredak i dovršetak projekta.

Ukupna revidirana vrijednost projekta, osim projektiranja i izgradnje samog centra, obuhvaća izgradnju dvije pretovarne stanice, nabavu mobilne opreme, kao i izgradnju potrebne infrastrukture poput pristupne prometnice, trafostanice i slično, naglašavaju iz RCGO Piškornica.

Potvrda Joint Assistance to Support Projects in European Regions – JASPERS-a, koja je stigla 28. lipnja, kao i naredni koraci ključni su za daljnji razvoj i uspješnu realizaciju projekta RCGO Piškornica koji predstavlja važan korak ka održivom gospodarenju otpadom u regiji.

Vlasnici regionalnog centra za gospodarenje otpadom Piškornica su Koprivničko-križevačka, Krapinsko-zagorska, Međimurska i Varaždinska županija te Općina Koprivnički Ivanec na čijem se prostoru realizira projekt gradnje centra.