Umjetnička ravnateljica Dubrovačkih ljetnih igara (DLJI) Martina Filjak izjavila je u ponedjeljak da 75. Igre, koje će se tradicionalno održati od 10. srpnja do 25. kolovoza, donose program čija je i u glazbenom i u dramskom dijelu nit vodilja bio Mediteran.

Filjak je na konferenciji za novinare na terasi Hotela Excelsior istaknula da je riječ o svima bliskom podneblju.

„Odlučila sam preuzeti odgovornost i čast upravo ove godine, na veliku i važnu obljetnicu. Hvala cijelom timu jer su Igre prekrasan, ali i složen mehanizam. U glazbenom dijelu nastojala sam ugraditi sva iskustva koja sam osobno doživjela na međunarodnim festivalima. Strani umjetnici su zaista ‘A lista’ s najvećih svjetskih pozornica”, izjavila je Filjak.

Ravnateljica Javne ustanove u kulturi Dubrovačke ljetne igre Ivana Medo Bogdanović istaknula je da je ovogodišnji proračun festivaladva milijuna eura, što je 15 posto više nego lani.

Publika pohrlila za ulaznicama

„Ministarstvo kulture i medija nam je dalo nešto veću financijsku podršku, ali planiramo i veći prihod. Ove godine osjećam potporu možda veću nego ikad dosad. Od zaposlenika do građana, koji su pohrlili za ulaznicama“, izjavila je Medo Bogdanović.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković istaknuo je da građani Dubrovnika svaku festivalsku godinu prate s posebnim osjećajem za bolje.

„Proteklih sam godina Igre iščekivao u grču, strahu kako će narod reagirati. Vidjet ćemo hoće li me vrijeme demantirati, ali ove Igre dočekujem s ushićenjem. Program je, po meni, nikad bolji. Velik je interes za ulaznicama i mislim da će sve biti sjajno. Zadovoljan sam što su i ove godine u program uključene i gradske kulturne ustanove“, rekao je Franković.

Uz stihove „Himne slobodi” i podizanje zastave „Libertas” 75. Dubrovačke ljetne igre svečano će biti otvorene 10. srpnja ispred crkve sv. Vlaha, u režiji i prema scenariju Paola Tišljarića.

U pratnji Dubrovačkog simfonijskog orkestra pod ravnanjem maestra Valentina Egela nastupit će Dubravka Šeparović Mušović, Zbor Libertas, Dubrovački komorni zbor, Akademski zbor Pro musica Mostar, Zbor Blasius i Pučki zbor Konavle, a uz Festivalski dramski ansambl nastupit će i Folklorni ansambl Linđo, članovi baleta HNK u Zagrebu, Plesnog studija Step ‘n Jazz, KD Kolarin, Udruga Dubrovački primorski svatovi, KUD Stjepan Radić i KUD Marko Marojica.

Tijekom 47 festivalskih dana na različitim ambijentalnim lokacijama Dubrovnika bit će izvedeno više od 60 dramskih, glazbenih, plesnih, folklornih i drugih programa.