U klaustru dominikanskoga samostana sv. Petra Mučenika u Starom Gradu na Hvaru u nedjelju je predstavljena znanstveno-popularna monografija Tanje Baran „Hrvatska vinska kultura“.

O knjizi su uz autoricu govorili ravnateljica Muzeja općine Jelsa Marija Plenković i samostanski starješina fr. Ante Kazoti koji je i nedavno izabrani predsjednik Ogranka Matice hrvatske Stari Grad. U glazbenom su dijelu programa vinu u čast pjevali i svirali hvarski glazbenici bariton Dario Belić i korepetitor Slavko Reljić. Sudjelovao je i starogradski gradonačelnik Antonio Škarpa.

Uvodno je fr. Ante Kazoti kao domaćin predstavio autoricu i izrazio radost i zahvalnost što je autorica u nacionalno postavljenu knjigu ugradila kadrove iz hvarskoga dominikanskoga samostana: amfore iz davnih stoljeća koje rese samostanski muzej i prešu iz muzeja te kadar samostanskog kompleksa s pripadajućim vinogradom iz kojega proizlazi vino „Dominikanac“.

Etnologinja Marija Plenković predstavila je strukturu knjige i nazvala je kapitalnom, svjesna da se iza monografije krije višegodišnji rad po slabo znanim područjima hrvatske uljudbe uz vino. Posebno se osvrnula na dalmatinski aspekt kulture življenja u vinogradima i uz vino.

Autorica Tanja Baran govorila je o prebogatoj vinarskoj i vinogradarskoj hrvatskoj tradicijskoj baštini koja dosad nije imala velikih sinteza. Zahvalila je mnogima koji su je tijekom istraživanja upućivali na relevantnu građu, a na kraju je publiku pretvorila u dionike najpoznatijih hrvatskih vinsko-pajdaških regula „Križevačkih štatuta“ pa su klaustrom „zavladali“ stoloravnatel, fiškuši, kantušminsteri, govorači, vunbacitel, sve uloge iz regula toga folklornoga kazališta, a sama je uz pjesmu i pune čaše vrsnih dalmatinskih vina okupljenih u publici izrekla zdravicu pajdaštvu po „Križevačkim štatutima“.

Organizatori svečanosti predstavljanja bili su dominikanski samostan sv. Petra Mučenika i Ogranak Matice hrvatske Stari Grad na Hvaru.

06 Autorica Tanja Baran S Vinom Dominikanac 05 Publika 2 04 Publika 1 03 Glazbenici Dario Belić I Slavko Reljić 02 Predstavljači Marija Plenković, Fr. Ante Kazoti I Autorica 01 Predstavljanje Monografije, Zdravica